RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Българският алианс за кръводаряване стартира кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване

Кампания кръводаряванеПрез последните няколко години броят на хората, даряващи кръв в България е крайно недостатъчен, за да се задоволят нуждите на лечебните заведения от кръв и кръвни продукти, съобщават от Българския алианс за кръводаряване. Нещо повече - той е двойно по-малък от средния брой на кръводарителите в страните от Европейския съюз. 

Лятото се явява особено труден период за кръвните центрове. Сезонът е изпълнен с тежки катастрофи и инциденти, което води до спад в запасите на кръв и кръвни продукти, а  поради засиленото използване на отпуски и почивки, броят на кръводарителите също намалява значително. Предвид  тези факти, Българският Алианс за кръводаряване (БАК) стартира насърчителна кампания за популяризиране на безвъзмездното кръводаряване под надслов „Да дариш кръв няма цена”. В рамките на инициативата ще се проведат множество кръводарителски акции и активности из цялата страна. Дневно се правят около 1000 кръвопреливания, като за да се осигури нужното количество кръв и кръвни продукти са необходими около 400 000 доброволни кръводарители годишно. Зад каузата застава и популярният актьор Калин Сърменов, който е редовен кръводарител и призовава повече хора да последват неговия пример. 

 „Създадохме тази кампания, за да припомним на хората, че кръвта няма цена и всяка капка от нея е безценна за човешкия живот„– заяви Драгомир Славев, зам.-председател на БАК. - „Отправям молба към всички, които имат възможност да дарят кръв –да го направят. Процедурата е бърза и безболезнена, а в замяна спасявате 3 човешки живота” – добави той.

Всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно. Мъжете могат да даряват до 5 пъти в една календарна година, а жените –до 4, като интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от 2 месеца. Ако всички хора в тази категория даряват кръв редовно, България ще има достатъчни запаси от кръв и кръвни продукти, напомнят от БАК. Често хората избягват да даряват кръв от страх, че процедурата е болезнена или ще се почувстват неразположени след нея. Човешкият организъм разполага с естествени механизми, които чрез мобилизиране на кръвните съставки могат веднага да компенсират дадената кръв. Дарената кръв се възстановява изцяло след 3-4 седмици, без да са необходими каквито и да било медикаменти или специална храна. Важно е да се знае, че даряването на кръв не причинява болка и по никакъв начин не може да повлияе на имунитета на кръводарителя.

На сайта на Български алианс за кръводаряване можете да получите повече информация, както и да откриете най-близкия до вас кръводарителски център - http://www.bbda.eu/. Следете и страницата на БАК във Facebook за предстоящите инициативи в рамките на кампанията „Да дариш кръв няма цена“ (http://on.fb.me/1g0MmJz).


Тази страница е видяна: 954

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 22 July 2015 - 13:47:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Кампания по кръводаряване в Пазарджик – на 15 октомври
БЧК организира акция по кръводаряване
Във Велинград организират кръводаряване на 14 и 17 юли
Акция по кръводаряване се провежда във Велинград
На 1 ноември БЧК организира акция по кръводаряване
Община Стрелча организира акция по кръводаряване
Ротаракт клуб Пазарджик ще участва в акцията по кръводаряване
"Ротаракт Бесапара" - с поредна акция по кръводаряване
UNICEF стартира Коледна дарителска кампания
Кампания за превенция на изоставянето стартира в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4357 сек., 1.3408 от тях за заявки.