RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
В 94 населени места са изброени 240 щъркелови гнезда с близо 500 щъркелчета

РИОСВ-Пазарджик се включи с два екипа в Седмото международно  преброяване на белия щъркел. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. Тази година преброяването се проведе между 15 юни и 15 юли.

През последната седмица екипите на инспекцията обходиха 94 населени места в област Пазарджик и преброиха 240 щъркелови гнезда с 492 малки в тях. Най-често щъркелите отглеждат по 2 или 3 малки, но има и с по 4 - 5, забелязани на входа на Велинград и в селата Драгиново, Оборище и Щърково, съобщиха екоекспертите. Интересен е фактът, че повечето гнезда извън населените места изчезват и на тяхно място се появяват нови, но в селищата. Рекорд в това отношение е с. Черногорово, в което преди 10 г. е имало 6 гнезда, а сега са преброени 17. Друга тенденция е, че новите гнезда са главно върху електрически стълбове и част от щъркеловите домове, които при предишното преброяване са били върху сгради и комини, сега са преместени също върху стълбове. Повечето от старите гнезда са обезопасени и качени на специални платформи, които предпазват птиците от токови удари.
Гнезда не са установени в Жребичко, Фотиново, Побит камък, Медени поляни, Црънча, Горно и Долно Вършило, Габровица и Дъбравите. В Пазарджик гнездата са 4. Най-голям е броят им в село Черногорово (17), следвано от Батак (16). Поставените платформи за повдигане на гнездата върху електрически стълбове са заети на 80%. При обхождането, на всяко гнездо е направена снимка и записани GPS координатите. Данните ще бъдат въведени във формуляри и изпратени в Изпълнителната агенция по околна среда в София.
Преброяването на щъркелите е една от най-мащабните природозащитни кампании в света. Тя се прави периодично, тъй като щъркелите са един от най-добрите индикатори за качеството на средата, в която живеем – наличието на чисти води, земеделие с по-малко пестициди, стари дървета и запазена природа. Събитието се организира в международен мащаб от BirdLife International – мрежа от природозащитни организации в 110 страни по света и от немския партньор на организацията NABU.


Тази страница е видяна: 910

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 14 July 2015 - 15:19:12

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Четири малки щъркелчета са спасени от разрушени гнезда в региона
242 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбовете изгради EVN
“Eлектроразпределение Юг“ получи разрешително за поставянето на още платформи за щъркелови гнезда
Без ток са 7 населени места в Пазарджишка област
В Пазарджик и в още 5 населени места от областта на 25 април ще се гласува за председател на АБВ
И вчера са отводнявани къщи в няколко населени места на региона
Към 17:00 часа няма населени места без ток в област Пазарджик, съобщават от EVN
Без ток са вече 32 населени места в региона, веригите са задължителни за пътищата в Родопите
Десетки сигнали за паднали клони по пътищата в областта, има населени места без ток
Няма населени места без електрозахранване в Пазарджишка област след снегаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5066 сек., 1.4212 от тях за заявки.