RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
“Eлектроразпределение Юг“ получи разрешително за поставянето на още платформи за щъркелови гнезда

Щъркелово гнездо на платформа

“Eлектроразпределение Юг“ получи от Министерството на околната среда  и водите (МОСВ) ново разрешително за обезопасяване на щъркеловите гнезда по електроразпределителната мрежа. То е валидно до март 2021 г., като периодите за извършване на техническите дейности по обезопасяване на гнездата (монтиране на платформи за гнездене) остават непроменени – от 15 октомври на текущата година до 1 март на следващата.


Разрешителното дава възможност на дружеството да продължи дейността по обезопасяване на гнезда, която “Eлектроразпределение Юг“ извършва от години в сътрудничество с природозащитни организации.

Над 2/3 (66%) от всички платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда в България са поставени от “Eлектроразпределение Юг“. Само за периода 2009 – 2017 г. общият брой на платформите, монтирани от компанията за предпазване живота на щъркелите е 2132 бр.
В процентно съотношение под половината от гнездящите двойки (46%) и регистрираните гнезда (45%) са разположени на лицензионната територия на дружеството в Югоизточна България. Същевременно компанията е обезопасила и над 72% от идентифицираните като рискови гнезда, разположени върху стълбове с проводници, в сравнение с 51% за останалата територия на страната.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.
Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.

Инициативата на “Eлектроразпределение Юг“ за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Общо за периода от 2010 г. до края на 2016 г. дружеството е монтирало също и 11 324 бр. защитни изолации, с които са обезопасени 3653 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и рискът от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.


Тази страница е видяна: 919

 Публикувано от: pamedia на Thursday 31 August 2017 - 12:59:06

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
242 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбовете изгради EVN
В 94 населени места са изброени 240 щъркелови гнезда с близо 500 щъркелчета
EVN посреща щъркелите тази година с 210 нови платформи за гнезда по стълбовете
11,12 лв. , заедно с поставянето, е цената на ваксината „Инфлувак” , с която разполага РЗИ Пазарджик
Гл. инсп. Стефан Божилов неправомерно отказал да издаде разрешително за пушка
Майки на загинали наборни войници инициират поставянето на паметен знак
Неопасен отпадък в камион без разрешително установи проверка на РИОСВ-Пазарджик
EVN посреща щъркелите с нови 217 платформи по стълбовете
„Eлектроразпределение Юг“ ще отчита електромерите по редовния месечен график по време на празниците
„Eлектроразпределение Юг“ ще отчита електромерите по редовния месечен график по време на празницитеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.3921 сек., 1.2978 от тях за заявки.