RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Юлиян Петров: Учителите работят и през лятото

Юлиян ПетровСиндикат „Образование“ провери дали почиват българските учители. 
За съжаление се оказа, че много малка част от педагозите, въпреки високата средна възраст, имат време за почивка. Само 8 % от учителите успяват да почиват, без да работят.
Въпреки че през учебната година учителите работят над 50 часа седимично, то малко от тях се „въздържат“ да не работят на
допълнителна трудова дейност в или извън рамките на образованието. Всеки втори учител мъж и всяка трета учителка работят като пазачи, шофьори, хотелиери, сервитьори, селскостопански работници, на временна работа в чужбина и др. Някои от учителите са признали, че работят и на две допълнителни работи.
Макар че бумът на несвойствените работи за педагогическите специалисти е през лятото, то огромна част от тях работят и през учебната година. От работещите през годината отново водят мъжете, като над 50% от силния пол в народната просвета се натоварват допълнително с две-три работи поради рекордно ниските заплати и затова вече в училищата мъжете са под 8%. 30% от жените в системата също работят през учебната година, въпреки високата си средна възраст от 59 години. Малка част от учителите за съжаление успяват да се занимават и с педагогически дейности: възпитание на деца и частни уроци по някои учебни предмети. Защото в България е традиция лекари да имат частен прием, а някак е порочно, учители да се занимават индивидуално с ученици.
От този анализ се оказва, че българският учител е много уморен, пределно изтощен и прогресивно остаряващ. Пределно ясно е, че работейки упорито през времето за почивка, през отпуска и през годината, без да успеят да си дадат време за квалификации и релакс, учителите трудно ще отговорят на огромните очаквания на българското общество за образователни реформи или на българските политици за нови стратегии или закони.
Става ясно, че МОН няма ясна представа защо липсват младите учители в училищата и преподавателите в университетите. И затова Синдикат „Образование“ им отговаря категорично, че докато учителите получават 250 евро работна заплата, три пъти по-ниска от учителите в Гърция, то няма да виждаме учители по-млади от 45 години. А сега, след връщането на инициативата за пенсиониране към директорите в Кодекса на труда, ще следва пенсиониране на около 5000 учители, което ще задълбочи недостига на преподаватели по някои предмети, но докато учителят не започне с начална заплата, не по-ниска от средната за страната, няма да видим младите в училище.
Синдикат „Образование“ предлага 20% увеличение на заплатите на учители, директори и началници на инспекторати от първи септември 2015г.08.07.2015                    Юлиян Петров
гр. София                     председател на СО "Подкрепа“ Тази страница е видяна: 536

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 08 July 2015 - 12:20:48

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Учителите работят допълнително през лятото
Разкрит е крадецът на GSM, изчезнал през лятото
Дефилето за Велинград ще бъде затворено през лятото
Награди за отличилите се в състезания през лятото спортисти
Поредица концерти на открито през лятото в Пазарджик
През лятото музеят няма да работи в неделя
Студенти могат да кандидатстват за работа в Германия през лятото
Ограничение от дес за големите камиони по магистралите в пиковите часове през лятото
Графика за работа на детските градини през лятото представи Общината
През лятото Инспекцията по труда приоритетно ще проверява за наемането на непълнолетниТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5516 сек., 1.4562 от тях за заявки.