RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
„Свободата на словото е отговорност“ - петиция на АЕЖ

СофияСофия, 3 май, 2015 г.

Асоциация на европейските журналисти-България ще отбележи 3 май - Световния ден на свободата на печата - като акцентира върху журналистиката като отговорност. В момент, в който голяма част от медиите използват модела на сензационното отразяване и без замисляне показват идентичността на жертвите на човешки или масови трагедии, смятаме за особено нужно да обърнем внимание на качеството на информацията, заради която съществува журналистиката.

Свободата и независимостта на медиите са важни, защото цензурата, преследването на журналисти и натиска върху медиите от страна на правителствата или индустриите пречат и ограничават свободното формиране на обществено мнение.

Също толкова важна обаче е и професионалната етика. Хората имат право да бъдат коректно и пълноценно информирани, но това не трябва да включва нарушаване на етичните стандарти. Недопустимо е да се използват лични трагедии с цел медиите да повишават своя рейтинг на гърба на зрелището и с цената на разрушаването на човешкото достойнство.

АЕЖ - България реши да отбележи 3 май, който традиционно се чества в десетки страни със стотици прояви, в съзвучие с темата на тазгодишното честване на Световния ден на свободата на печата: „Нека журналистиката се развива! Към по-добро отразяване на новините, равенство между половете и медийна безопасност в дигиталната ера”.

Затова АЕЖ- България инициира петиция под надслов: Свободата на словото е отговорност.

Припомняме, че Общото събрание на ООН провъзгласява 3 май за Световен ден на свободата на печата през 1993 г. след препоръка, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 г. Действията на ЮНЕСКО са в отговор на призив на африкански журналисти, които през същата година приемат декларацията от Виндхук, настояваща за независим печат и плурализъм.

Всяка година 3 май ни дава възможност да си припомним фундаменталните принципи на свободата на слово, свободата на печата, да оценим свободата на медиите в различни държави по света, както и да обърнем внимание на тяхната независимост. Световният ден е и добър повод да отдадем признание на журналистите, загубили живота си при изпълнение на професионалните си задължения.


Тази страница е видяна: 754

 Публикувано от: pamedia на Sunday 03 May 2015 - 13:40:21

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тодор Попов: Свободата е свещена отговорност
С петиция се иска пускането на ретро влак от Септември до Варвара и гара Долене
Тодор Попов: Всичко, което е днес България, излиза от Словото!
Тодор Попов: 24 май е Ден за почит на всички, съхранили чиста и жива духовната светлина на Словото
Как изнасилването и убийството на русенската тв водеща стана пример в доклада за 111-о място на България по свобода на словото
Паметта е отговорност! ПОКЛОН!!!
За историята на родния град Пазарджик - с любов и отговорност
Шофьор без „Гражданска отговорност“ опита да подкупи полицаи с 30 лв
Празникът на свободата в СОУ „Д-р Петър Берон”
Тодор Попов пред новоизбраните кметове: Управлението е отговорностТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4268 сек., 1.3352 от тях за заявки.