RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Тодор Попов пред новоизбраните кметове: Управлението е отговорност

Тодор Попов


Правете хубави неща за общината, която управлявате, това е най-смисленото!


Кметът на община Пазарджик Тодор Попов беше лектор в обучение, организирано от НСОРБ, за новоизбрани кметове и общински съветници.

„Ключова дума в едно управление е отговорност“. Така Тодор Попов започна лекцията си на тема: „Общината – основа на демократичната държава“.

„Кметовете не трябва да водят войни с общинските съвети, а да се опитват да си партнират. За да се постигне успех, трябва да има симбиоза, защото различните мнения са ценни и ключът към успеха е доброто партньорство“, категоричен беше Попов. 
Тодор Попов

„Кметовете и местната власт като цяло винаги сме били властта с най-голямо обществено доверие, но финансовата централизация все още е безспорна и с всеки мандат като че ли се засилва зависимостта от централния бюджет. Българската община е една от общините с най-траен растеж на съотношението държавно финансиране – собствени приходи“. Като пример той посочи, че в Швейцария държавните трансфери са 6%, а собствените приходи – 94% . Анализът показва, че всички проспериращи европейски държави са с развито местно самоуправление.

Изходът е по-сериозна приходна база за общините, защото над 70% от публичните услугите минават през местната власт и се налага издръжката им да бъде дофинансирана затова имаме нужда от други трайни финансови източници. От съществено значение за прокарване на тази финансова политика е и правилното използване на инструмента на кредитирането. Не се страхувайте от него, то е важен елемент в съвременната икономика“, посъветва колегите си Попов.

Кметът на Пазарджик заяви, че НСОРБ трябва да продължи да убеждава държавата, че за да се запази палитрата от социални услуги и въобще от публични услуги, за да има в общините танцови състави и като цяло художествена самодейност, са необходими средства за издръжката на този вид дейности. „Години наред настояваме част от данъка върху доходите да остават за общините. Трябва да продължим усилията и държавата да разбере, че трябва да направи стъпка в тази посока“, каза Тодор Попов.

Той посъветва кметовете да съдействат на бизнеса, на стратегическите инвеститори, включително и в дуалното обучение. „Когато общините се профилират и има местна морфология на бизнеса, учебните планове трябва да се съобразят с това“, обясни Тодор Попов.

Младите си колеги той посъветва още да отстояват позициите си докрай, когато са убедени, че предприетото от тях е правилно. „Щом сте убедени, вършете го, ние сме избрани да ръководим, а не да ни харесват всички“, каза още кметът на Пазарджик.

В края на изложението си Тодор Попов призова участниците във форума: „Правете хубави неща за общината, която управлявате, това е най-смисленото!”

Тодор Попов


Тази страница е видяна: 1358

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 28 January 2020 - 17:12:33

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тодор Попов: Свободата е свещена отговорност
Тодор Попов: Да излезем и да гласуваме с разум, отговорност и грижа ЗА Пазарджик!
/Видео/ Тодор Попов: Гордея се с показаното политическо поведение и обществена отговорност
Тодор Попов към младите мениджъри: Най-трудно е да се вземат решения и още повече - да се носи отговорност
Тодор Попов: Готови сме с кандидатите за кметове на селата и за общински съветници
Кметът Тодор Попов, съветници и кметове на кметства в Пазарджик положиха клетва
Резултатът за Черногорово не е окончателен, коалицията на Тодор Попов вече има 6 сигурни кметове
Тодор Попов: Чрез новата система за сигнали гражданите на Пазарджик пряко участват в управлението и подобряването на физическата среда
От 14 избрани кметове на селата само един е на БСП, останалите - на Коалиция Тодор Попов за Пазарджик
Кандидат-кметът на АБВ Трендафил Величков кани на дебат Тодор Попов и останалите кандидати за кметовеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2338 сек., 1.1839 от тях за заявки.