RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Висше образование за зам.-министри и областни искат от Реформаторския блок

ПазарджикОбразователен ценз за областни управители, заместник-министри и шефове на агенции и държавни комисии предлагат от Реформаторския блок. За заемането на тези длъжности вече ще се изисква висше образование и степен “магистър”, предвиждат внесени от тях промени в Закона за администрацията.
“Извън обхвата ще останат единствено изборните държавни длъжности, които се избират или пряко от народа, или с решение на орган в системата на друга власт, например Народното събрание, защото изискванията за тях не могат да бъдат въведени или изменени чрез Закона за администрацията”, обясни Бойка Маринска от РБ.
Това означава, че висше не може да се запише като изискване за министри и депутати. Не може обаче ръководители в държавната администрация да са по-ниско образовани от подчинените си.
“Предвид многократните публични скандали и въпроси за кадрови назначения със съмнителна репутация и образователен ценз въвеждането на подобно изискване ще играе ролята на своеобразен филтър”, обясни Маринска. Така щяло да има предварително отсяване на кандидатурите и ще се елиминира възможността за предложения, зад които се крие лобизъм, политически компромис и липса на професионални аргументи при номинирането. Образователният ценз обаче ще се прилага само за новите назначения след влизането на поправките в сила.


Тази страница е видяна: 882

 Публикувано от: pamedia на Thursday 26 March 2015 - 13:19:55

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Президентът да затвори границите за изборните туристи от Турция, искат от Реформаторския блок
„Златното момиче” на Център „Човеколюбие” завърши висше образование
Комисията по правни въпроси в парламента прие предложението на Бойка Маринска от РБ за задължително висше образование на висшите служители
Бойка Маринска и депутати от РБ внесоха изменения в Закона за администрацията, за да се изисква висше образование за заемащите висши държавни позиции
Зам. областните най-вероятно ще са от ГЕРБ и Реформаторския блок
В Пазарджик се учреди регионална структура на Реформаторския блок
Клубът на Реформаторския блок в Панагюрище се е превърнал в арт център
Под въпрос са мандатът за Реформаторския блок и четвъртият за ГЕРБ
Лидерът на СДС провежда работна среща с Реформаторския блок в Пазарджик
От ДБГ и НПСД декларират, че няма да имат свои представители в листата на Реформаторския блокТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7764 сек., 1.6939 от тях за заявки.