RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Бойка Маринска, председател на Комисията по взаимодействие с НПО: Обществения съвет към комисията ще се състои от 22 представители на НПО

Пазарджик Бойка МаринскаОбщественият съвет ще се състои от 22 представители на НПО, решиха депутатите от Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите в 43-то НС на заседанието си този четвъртък. Комисията прие Правилата за определяне на представители на неправителствени организации за членове на Обществения съвет.


Общественият съвет е консултативен орган, който ще подпомага дейността на народните представители в Комисията и се създава с цел прозрачност в законодателния процес и осигуряване на наблюдение и контрол върху законодателния орган.

Представители в Обществения съвет ще могат да предлагат НПО, които са регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и са осъществявали  своята дейност не по-малко от 3 години преди датата на заявлението за участие.

Двайсет и две ще са областите, по които ще се подават заявления, подчерта на заседанието Бойка Маринска, като изброи развитие на гражданското общество, местни общности, законодателство, застъпничество и публични политики, правосъдие, вътрешна сигурност и обществен ред, защита правата на човека, здравеопазване, права на децата, етнически въпроси и други.

НПО, отговарящи на условията, ще бъдат поканени да излъчат свой представител за член на Обществения съвет, като имат право на един представител.

На заседанието бяха обсъдени и отхвърлени на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от партия „Атака“.

В първия законопроект се предлагаше правото на глас в местен или национален референдум да бъде обвързано с наличието на поне основно образование, както и въвеждането на задължително гласуване за всички граждани на местен или национален референдум. Бойка Маринска подчерта, че Реформаторският блок няма да подкрепи законопроекта, защото противоречи на Конституцията.

Във втория законопроект се предлагаха промени, свързани с намаляване броя на подписите и увеличаване на сроковете за внасяне на предложение за национален референдум, съкращаване на сроковете за иницииране на повторен референдум и др. Промените не бяха подкрепени от депутатите на Реформаторския блок с мотива, че не следва да се правят без широк обществен дебат.


Тази страница е видяна: 1129

 Публикувано от: pamedia на Saturday 31 January 2015 - 22:16:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Бойка Маринска бе избрана за председател на Комисията по жалбите на гражданите в Народното събрание
Бойка Маринска: Заседанията на Комисията са открити – може да ги гледате онлайн
Комисията на Бойка Маринска препоръчва на Народното събрание да отхвърли референдума на Марешки
Над 240 жалби и сигнали от граждани са минали за 5 месеца през парламентарната комисията, оглавявана от Бойка Маринска
Комисията по образованието и науката прие предложение на Бойка Маринска, свързано с придобиването на образователна и научна степен „доктор“
Комисията по правни въпроси в парламента прие предложението на Бойка Маринска от РБ за задължително висше образование на висшите служители
Парламентарната комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите подкрепи намаляването на прага за национален референдум
Комисията по етика към Окръжния съд изпратила становище в Комисията към ВСС, че Майа Попова е нарушила Етичния кодекс
Десислава Костадинова стана зам.-председател на комисията за българите в чужбина
Илияна Йотова е избрана единодушно за заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламентТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6168 сек., 1.5115 от тях за заявки.