RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Бойка Маринска: Има шест въпроса, на които Стратегия за висшето образование не отговаря
Според Маринска въпросите ще пуснат „пчелите от кошера“, но без отговорите им „мед няма да има“, защото Стратегията крие редица слабости

boyka_official14.jpgОчаквам министърът на образованието и неговият екип да отговорят на работните въпроси, които задавам. Знам добре, че Стратегията не е продукт на настоящия екип на Образователното министерство, но фактът, че не е изтеглена, означава, че екипът на Министерството стои зад нея. Съзнавам също, че отговорите на въпросите, които задавам, ще пуснат „пчелите от кошера“, но, ако не го направим и ги оставим там, мед няма да има.
Това подчерта в изказването си в парламента Бойка Маринска, народен представител от Реформаторския блок (ДБГ),  председател на Парламентарната комисия по жалбите и член на образователната комисия в 43-то Народно събрание, относно предложената за приемане Стратегия за развитие на висшето образование 2014-2020 г.
Бойка Маринска добави, че шестте формулирани от РБ въпроса, ще определят дали Стратегията е реформаторска, или се стреми да запази статуквото. В предложената Стратегия за висшето образование, по думите й, има редица слабости, сред които са, че не отговаря на въпроси за управлението и финансирането на висшите училища. Маринска посочи още, че ако документът има претенцията за реформиране на висшето образование, трябва много по-детайлно да описва моделите на управление и финансиране на ВУЗ и да установява по-категоричен контрол върху бюджетните средства.
Според Маринска проектът не решава важни въпроси като например таксите за обучение и индикативната стойност на разходите към края на срока на Стратегията.
Бойка Маринска очерта шестте въпроса, на които Стратегията не отговаря, така:
- Предвижда ли се да се запази моделът на споделено финансиране на висшето образование и какво ще бъде съотношението между таксите, заплащани от студентите, и диференцираните нормативи за издръжка на обучението по различните професионални направления?
- Ще се запази ли платеното обучение и докога? (То беше въведено като временна и антикризисна мярка.)
- Към какъв дял от БВП на разходите за висше образование към  края на изпълнението на стратегията се стреми? (Финансирането на науката например, според Стратегията, има индикативна цел от 1,5% от БВП.)
- Ще има ли разлика във финансирането на различните видове училища: многопрофилни университети, специализирани висши училища, изследователски университети и ако да – как?
- Какви са конкретните намерения за реформиране на начина на управление на висшите училища - съотношение и компетентност на Общо събрание, ректор, академичен състав, Съвет на настоятелите? Как ще се осигури взаимен контрол между тези органи, както и защита на обществения интерес от страна на държавата в лицето на Министерството на образованието и Министерството на финансите?
- В какви срокове настоящият екип на Министерството ще предложи необходимите законодателни промени?
Маринска посочи също, че е внесла питане в деловодството на Парламента преди влизането на Стратегията в дневния ред, където е отправила аналогични въпроси, и няма намерение да го оттегля.
Тази страница е видяна: 765

 Публикувано от: pamedia на Sunday 18 January 2015 - 13:44:41

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Бойка Маринска от РБ призова образователния министър за повече смелост в реформата на висшето образование и поиска финансова обосновка
Бойка Маринска: Въпрос на време е да изпълня ангажиментите, които съм поела относно реформата в средното образование
Бойка Маринска във Ветрен: Ще настояваме парите за образование да бъдат с 1 милиард повече
Бойка Маринска обеща от РБ да продължат усилията за увеличаване на парите за българското образование
Бойка Маринска: Парите за образование ще следват детето, независимо от вида училище
Бойка Маринска: Парите за образование ще следват детето, независимо от вида училище 
Бойка Маринска и Димитър Танев от РБ с питане към образователния министър за разпределението на 41 млн. лева в средното образование
Бойка Маринска: Реформаторски блок ще настоява за повече пари както за образование , така и за култура
Реформаторите ще внесат предложения по законопроекта за образование преди второ четене, ангажира се Бойка Маринска
Комисията по правни въпроси в парламента прие предложението на Бойка Маринска от РБ за задължително висше образование на висшите служителиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8574 сек., 1.7452 от тях за заявки.