RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Реформаторите ще внесат предложения по законопроекта за образование преди второ четене, ангажира се Бойка Маринска

Бойка МаринскаРеформаторският блок няма да подкрепи предложения от БСП Закон за народната просвета, защото не съвпада с нашата визия за развитие на системата на предучилищното и училищното образование. По отношение на предложения от ГЕРБ Закон за предучилищно и училищно образование, той има безспорни положителни страни, но и редица въпроси, затова ние ще внесем предложения преди второ четене в пленарната зала. Това каза от трибуната на парламента народният представител от Реформаторския блок (ДБГ) и член на Образователната комисия Бойка Маринска, като предложи и удължаване на срока от седем дни на три седмици преди второто четене на Закона.


Тя подчерта, че внасянето на проекта от народни представители, без да е ясна позицията на Министерството на образованието и без да се изчака приемането на Управленската програма на правителството буди съмнения и добави, че позицията на Образователното министерство така и не е станала ясна. Сигурно за първи път закон, който урежда бъдещето на цяла публична система, няма да съдържа волята на правителството и зад него няма да стои неговата политическа отговорност, подчерта Маринска и добави, че отсъствието на координация и партньорство не бива да става модел в отношенията между Народното събрание и Министерството.

Маринска изрази недоволство си, че към законопроекта няма финансова обосновка и не е отчетен необходимият административен капацитет, не са съгласувани предвидените преходни периоди, по които се очаква министърът на образованието да вземе отношение.

Маринска даде пример за дискусионни места в Законопроекта и с това, че не е ясна уредбата за кариерното развитие на учителите, статута и атестацията на директорите, статута на предложените иновативни училища, че не е предвидена мандатност на директорите, че е допуснато в атестирането на учителите да участват самите учители и представители на синдикалните организации, допуснато е отново те да оценяват и директора, който е техен работодател, спорно е и закриването на ресурсните центрове, като въпроси повдига и статутът на предвидения Национален инспекторат по образование, според нея.

Маринска подчерта и положителните страни на Законопроекта, сред които изброи държавното външно оценяване, финансирането на системата на основата на единните разходни стандарти и делегирани бюджети, въведеното кариерно развитие на учителите, ориентирането на системата към интересите на децата, въвеждането на повече автономност на училищата, на обществени съвети в тях, като заедно с това Маринска поздрави вносителите от ГЕРБ, че са се отказали от първоначалната си идея за рамков закон, който да бъде дописван от подзаконови актове.

Законопроектът обаче изобилства от специализирана терминология или твърде общи формулировки на места, на чието основание после ще е трудно да се издаде подзаконов акт с конкретен предмет, очерта като важен проблем Маринска, като бе категорична, че Реформаторският блок има готовност да окаже съдействие с работещи предложения преди второ четене, така че да се стигне до модерен и работещ закон за образованието.

Законопроектът, внесен от ГЕРБ, бе приет на първо четене в пленарна зала днес със 107 гласа "за", а внесеният от БСП беше отхвърлен с 67 гласа "против" и 27 "за".


Тази страница е видяна: 1248

 Публикувано от: pamedia на Thursday 05 February 2015 - 18:12:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Бойка Маринска е съвносител на 7 законопроекта, направила е 13 предложения за второ четене и 5 питания към министри от началото на годината
Бойка Маринска: Парламентарната комисия по образование прие на второ четене придобитата в чужбина докторска степен да се признава от българската държава
Бойка Маринска: Образованието винаги е било приоритет на Реформаторите
Бойка Маринска във Ветрен: Ще настояваме парите за образование да бъдат с 1 милиард повече
Бойка Маринска обеща от РБ да продължат усилията за увеличаване на парите за българското образование
Бойка Маринска: Има шест въпроса, на които Стратегия за висшето образование не отговаря
Бойка Маринска: Парите за образование ще следват детето, независимо от вида училище
Бойка Маринска: Парите за образование ще следват детето, независимо от вида училище 
Бойка Маринска и Димитър Танев от РБ с питане към образователния министър за разпределението на 41 млн. лева в средното образование
Бойка Маринска: Реформаторски блок ще настоява за повече пари както за образование , така и за култураТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4901 сек., 1.3913 от тях за заявки.