RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
От 244 решения на ОбС Велинград кметът Лебанов е върнал само едно, посочва в отчета си председателят на местния парламент Дияна Кехайова

Велинград Дияна КехайоваОбщинският съвет във Велинград може да се похвали с общо 13 заседания за първото полугодие на 2014 година, 7 от които извънредни, се посочва в отчета на председателя му Дияна Кехайова.
Местният парламент на курорта е разгледал 257 проекта на решения и е гласувал 244.За първата половина на 2014 година кметът на Общината е върнал само едно решение, касаещо заплатите на общинските съветници. Така съветниците във Велинград са единствените в страната, които не получават заплати. 
Рекордно по брой гласувани решения е било заседанието през месец април - общо 50, с едно по-малко е било това през януари.

През разглеждания период Общински съвет Велинград е приел и протестна декларация срещу разработването и добиването на полезни изкопаеми на територията на Община Велинград, включително и на волфрамосъдържащи руди от находище „Грънчарица център”. Това е втора поредна декларация, приета от ОбС-Велинград по тази тема.

 Законодателният орган във Велинград работи и в тясно сътрудничество с гражданското общество, се посочва в отчета на Кехайова. Като пример за това е отбелязано извънредното заседание на 10.04.2014г., посветено изцяло на  физическото възпитание, спорта и социалния туризъм, когато  в зала е прочетена  декларация от ИК „Да поработим за Велинград“ с участие и подкрепа от спортните клубове от  Велинград. На заседанието на ОбС през месец юни е дадена възможността да бъдат прочетени  още две декларации - едната от жителите на кв. Анезица за решаване на наболели битови проблеми в квартала и втората декларация от  ИК „Да поработим за Велинград“ за необходимостта от спешни действия за превенция от бедствени ситуации в Община Велинград.

Една от съществените дейности на  Общинскиясъвет е свързана с приемане на подзаконови актове, регламентиращи обществени отношения от местно значение. С оглед динамичното  законодателство, с особено внимание се следи за съответствието на общинските наредби с по-висшите по степен нормативни актове.  Във връзка с това са изготвени или са наложени промени в 4 нормативни акта: Приемане на Наредба за стопанисване, управление и разпореждане със земи от Общинския поземлен фонд. Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетна прогноза за местните дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет.  Разгледани бяха условията и реда за издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода, извършване услугата на водопренос/водоподаване по общински водопроводи за минерална вода и учредяване сервитутни права и право на прокарване на водопроводи за минерална вода на територията на Община Велинград, както и Наредбата за пожарна безопасност на територията на Община Велинград.
През разглеждания период се проведени две  срещи с представители  на ОбС  - гр.Кюстендил  и ОбС - Димитровград  за обмяна на опит и добри практики.

С решение на местния парламент Община Велинград е побратимена с гр.Габала, Габалски регион, Република Азърбайджан.

Съгласно Правилника за работа, Общинският съвет е отправил  четири питания към кмета на Общината Иван Лебанов относно:
 Изчисляване на средната брутна работна заплата на общинска администрация Велинград.- в две поредни питания м.02 и м.03.2014г.
Изпълнение на Решение №31/22.12.2011г. относно освобождаване на ОП „Спортни имоти и пазари” от заплащане на такса за ползване на студена вода на Мъжка баня, Пералня и Женска баня в кв. Чепино до 31.12.2012г
Предоставяне на земеделска земя в землището на с. Драгиново, Община Велинград.
На последното питане все още не е представен отговор.

Сред приетите решения от местния парламент във Велинград е и програмата за управление и разпореждане с общинска собственост за 2014 г. и допълнение към нея, като темата е гледана цели 9 пъти. Причина за това са многократните корекции от Общинска администрация. За шестмесечието е приет и отчета за изработените проекти по европейски и национални програми от общината. Съветниците са приели бюджета за 2014 година, както и увеличението и изменението на програмата за капиталови разходи на Общината. Съгласуван е годишният план за дейността по вътрешния одит на Общината, одобрена е концепцията за пространствено развитие на общината. В графата на разгледаните и одобрение решения попадат също отчетът за развитие на социалните услуги за 2013 г. и плана за развитие на същите в периода до 2015 г. Одобрен е и отчетът на общинската програма за закрила на детето 2013/2014 г. Обект на широки дискусии, но все пак приети, са и измененията и допълненията на Устава /Учредителния акт на МБАЛ – Велинград/. 29-те общински съветници на Велинград  са приели също отчета по програмата за развитие на туризма и програмата за настоящата 2014 г. както и програмата за спорта, като на темата е посветено и специално извънредно заседание.

 Докладните записки, приетите подзаконови нормативни актове и решения на ОбС се разгласяват на населението на Община Велинград, като се публикуват на  официалната интернет страница www.velingrad.bg,  в 7 дневен срок от приемането им и всеки, който проявява интерес може да се запознае с тях. Гражданите на Общината имат постоянен достъп до Председателя на ОбС, а денят, определен за приемно време, е всеки вторник.


Тази страница е видяна: 1039

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 13 August 2014 - 14:55:41

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Позицията на групата на ГЕРБ по отчета на бюджета, едно към едно
Поименно новите съветници в местния парламент на Пазарджик
Инициативен комитет регистрира независимия кандидат за местния парламент Спас Спасов
Младежкият парламент и председателят на Големия се информираха взаимно за дейността си /видео/
Журналистическа атака на местния парламент в Пазарджик, политически "мигранти" почти във всички листи
Кметът Иван Лебанов ще ходи в Русия - на среща на побратимените градове
ТЕЛК ще насрочва нови дати за явяване пред комисия, ще взема и решения само по документи
Лекарските комисии ще могат да вземат решения само по документи без преглед на лицата в определени случаи
Пожарникарите са отводнявали само едно мазе в Пазарджик след снощния дъж
При 70% обработени протоколи във Велинград води ЛебановТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5755 сек., 1.4696 от тях за заявки.