RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Мащабно учение за овладяване на горски пожар се проведе днес във Велинград

Велинград УчениеОт Пресцентъра на ОД МВР Пазарджик информират за широкомащабно учение за реагиране при възникване на горски пожар,  провело се днес на територията на Велинград. То е част от проекта “SEERISK” / в превод «виж риска» / от компонента „Съвместна оценка на риска от бедствия и готовността в Дунавския макрорегион” по Програмата за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013”. През 2012г. ГДПБЗН-МВР стартира участието си като партньор в проекта, като другите страни участнички са: Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и България.
На откриването на занятието присъстваха директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, директорът на ОУПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов, представители ГДПБЗН, на държавни институции и местната власт, както и партньори по проекта от Унгария и Румъния.
Днешното занятие е свързано с реагиране при възникване на горски пожар в масив, намиращ се в близост до курортния град на територията на местно горско стопанство.
В цялостното реализиране на учението взеха пряко участие екипи от ОУПБЗН-Пазарджик, РСПБЗН във Велинград, Батак и Пещера, РУП-Велинград, Държавно горско стопанство „Алабак”, Държавно ловно стопанство „Чепино”, Община-Велинград, МБАЛ-Велинград, представители на БЧК, общински фирми и граждани.
За изключително кратък период от време на двора на местно училище и в сградата на общинската администрация бяха pojar_u4enie1.jpgсформирани два щаба за координиране на действията на всички участници в полевото занятие. Незабавно бе приведен в действие Плана на Община-Велинград за реагиране при кризи. Сформираха се четири центъра – център за гасене на горския пожар и защита на обекти и съоръжения, център за евакуация на застрашени обекти, център за издирване на изгубени лица и център за действие на Общинския щаб за защита при бедствия. За нормалната комуникация между центровете и екипите на терен бе осигурена връзка чрез мобилни станции „TETRA”. 
В рамките на тренировката бяха реално евакуирани два хотелски комплекса, учебно заведение, детска градина, два центъра за социални услуги. Извършени бяха проверки за годността на намиращите се в близост водоизточници. Съвместни екипи от пожарникари и лесничеи издирваха и евакуираха отклонили Велинград Учениесе в зоната на пожара туристи. Полицейски екипи отклониха цялото движение на хора и МПС от зоната на действащата стихия.
След приключване на действията бяха изслушани докладите на всички ръководители на центрове, заедно с техните мнения и препоръки. И участници и наблюдатели акцентираха върху много добрата комуникация и ефективно взаимодействие между всички участници в занятието.         


Тази страница е видяна: 1344

 Публикувано от: pamedia на Thursday 26 June 2014 - 17:37:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Мащабно пожаро-тактическо учение на територията на „БИОВЕТ” АД
На територията на бившия комбинат "Марица" се провежда мащабно пожаро-тактическо учение
В землището на Батак вчера е пламнал нов горски пожар
Горски пожар в ДГС Батак е локализиран и с помощта на хеликоптер
Над 30 пожарникари с 6 противопожарни автомобила и горски стражари гасиха големия пожар във Ветрен
Три часа огнеборци гасиха пожар, навлязъл в горски масив край Батак
Протестно бдение срещу продажбата на горски терен ще се проведе в Црънча
Горски и полицаи обискираха три къщи във Велинград
Във Велинград горски конфискуваха две каруци с незаконно добити дърва
Горски стражари и полицаи патрулират от днес в зоната на ДГС "Селище"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5060 сек., 1.4434 от тях за заявки.