RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
EVN иска увеличение на цената на тока от юни средно със7,9%, за битовите абонати увеличението ще е 9%

 EVN България оповести днес своите предложения за промяна на цените на електроенергия за битовите и бизнес клиенти на дружеството, присъединени на ниво ниско напрежение в Югоизточна България за следващия ценови период юли 2014 г. - юни 2015г. 

Предлаганата промяна на цените на електроенергия за битови и бизнес клиенти е средно със 7,9% за периода юли 2014 г. - юни 2015 г.

В прессъобщението на енергоразпределителното дружество се казва още:

"Предвид необходимите средства за електроразпределителната мрежа в Югоизточна България през следващия ценови период, средната цена на електроенергията за битовите и бизнес клиенти на EVN България е необходимо да се промени средно със 7,9% спрямо сега действащите цени.

В случай, че ДКЕВР приеме предложението на EVN България цените за битови клиенти в Югоизточна България биха се променили средно с 9%, което би довело до:
промяна на дневната тарифа със 7,86% от сегашните 0,15327 лв./квтч. (без ДДС) на 0,16532  лв./квтч. (без ДДС)
промяна на нощната тарифа с 14,79% от сегашните 0,08676 лв./квтч (без ДДС) на 0,09959 лв./квтч. (без ДДС)

Съотнесено към  месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 210 квтч. дневна енергия и 70 квтч. нощна енергия, предложението на EVN България ще промени стойността на месечната фактура на това домакинство с 3,43 лв. т.е. от 38,26 лв. на 41,69 лв. (без ДДС).

Според предложението на EVN България цената за бизнес клиентите на крайния снабдител, които след 1 август 2013 г. са вече само клиенти на ниво ниско напрежение, би се променила средно с 6,5%. 

Предложението на EVN България отразява действително необходимите разходи за качественото функциониране на електроразпределителната система в Югоизточна България през следващия ценови период. То цели да преодолее несъответствията, причинени от последните ценови решения на ДКЕВР, които се случиха почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества и крайните снабдители. Пример за това е непрозрачното намаляване на признатите технологични разходи на EVN България от 10% на 8% при реално постигнато ниво от компанията 10.8%. За сравнение средното ниво на признат технологичен разход на електроразпределителните компании в Югоизточна Европа е 13.99%. За да намали технологичния си разход на 10.8% от разчетеното през 2005 г. ниво 20.5%, EVN България инвестира над 1,1 млрд. лв. в мрежата в Югоизточна България, които бяха осигурени от реинвестиране на постигнатата печалба през тези години и привлечен капитал чрез банкови заеми.

Друг пример за несъответствията в последното ценово решение е, че ДКЕВР задължава компанията да купува от държавната НЕК енергията по цена от 107.34 лв. (без ДДС) за мегаватчас, а е задължена да я продава на своите клиенти през нощта по цена от 86.76лв (без ДДС) за мегаватчас. Това не само не увеличи потреблението по нощна тарифа, каквато бе аргументацията на ДКЕВР, но създаде сериозен финансов дисбаланс за дружествата и увеличаване на кръстосаното субсидиране на битовите клиенти за сметка на бизнес клиентите.

В предложението са включени и предстоящите разходи за балансиране, които към момента не са включени в цената на енергията, която дружеството купува от обществения доставчик НЕК. Към момента ДКЕВР предвижда тези разходи да се поемат от крайните снабдители, въпреки че в последното ценово решение на Комисията се посочва, че балансиращият механизъм ще започне да функционира скоро, тъй като компаниите вече са лицензирани.

С това предложение и своите аргументи EVN България цели открито да информира обществото и ДКЕВР за действително необходимите разходи за функциониране на електроразпределителната система в Югоизточна България и гарантиране сигурността на доставките. EVN България обръща внимание, че дори регулираните цени трябва да следват икономическата и техническата логика."Тази страница е видяна: 587

 Публикувано от: pamedia на Thursday 27 February 2014 - 14:35:02

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
EVN иска увеличение цената на тока от 1 юли с 2,38%
EVN иска увеличение цената на тока от 1 юли с 2,3% за дневната и 3,5% за нощната тарифа
Средно с 20 лв на жилище ще поскъпне таксата за битови отпадъци. Увеличението е неизбежно, 5 млн лв. не достигат за дейността
EVN поиска повишение на цената на тока, инвестирали 1,6 милиарда лева
Синдикатът на работещите в МВР иска увеличение на заплатите от 1 юли с 15%
ГЕРБ предупредиха за 40% ръст на цената на тока, очакват и поне троен ръст на дефицита в държавния бюджет
Министърът на икономиката и енергетиката: Единствено ДКЕВР може да каже, вероятно през юни, дали цената на тока ще се увеличава, дали ще намалява, или ще остане същата /видео/
Без увеличение на такса смет за 2018 в Пазарджик, с поне 20% за 2019г. и драстично увеличение от 2020 година
Абонати на EVN в малките населени места да очакват две фактури или нито една през май
Зачестяват битовите пожариТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4285 сек., 1.3532 от тях за заявки.