RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
ГЕРБ предупредиха за 40% ръст на цената на тока, очакват и поне троен ръст на дефицита в държавния бюджет

ГЕРБ Пазарджик, Депутатите от ГЕРБ Д-р Дончо Баксанов, Гинче Караминова и Христо Калоянов представиха в Пазарджик оценката си за резултата от управлението на правителството на Орешарски. „Само за 14 месеца правителството в оставка успя да прокара забележителна серия от вредни решения и политики, горчивите  плодове  на които тепърва ще берем. Очакваният дефицит в държавния бюджет ще надхвърли 6% и с това се слага край на фискалната дисциплина от времето на управлението на ГЕРБ“. Това заяви народният представител д-р Дончо Баксанов. Той посочи и причините за неоптимистичната прогноза за фиска: свръхоптимистична прогноза за приходите в бюджета през 2014, спрените европейски средства, които се покриват от националния бюджет,  и неспособност за овладяване на разходите водят до това, че дефицитът в бюджета далеч надхвърля заложените 1,8% тази година. Към всичко това трябва да се добави по-ниската събираемост на приходите, необходимата ревизия на бюджета на Здравната каса, както и неясната към момента сума от държавния бюджет за КТБ, посочиха депутатите от ГЕРБ. В подкрепа на техните прогнози беше цитиран и анализа на Institute of International Finance със заглавие „България: път към никъде” (Bulgaria: Road to Nowhere) за  6,3% очакван размер на  бюджетния дефицит. „Този дефицит е повече от 3 пъти по-висок от националния лимит по Закона за публичните финанси и повече от 2 пъти от европейския лимит, след прехвърлянето на който обикновено следва процедура по свръхдефицит за държавата. Този дефицит, освен това, е далеч по-висок от дефицита, който страната имаше в най-трудната година на кризата за бюджета, 2010, когато беше 3,9%“, подчерта д-р Баксанов.

ГЕРБ е за актуализация на бюджета на Здравната каса, но в пълния размер на недостига, а не със 100 милиона лева по-малко, каквото е предложението на правителството на Орешарски, обяви Гинче Караминова.  В противен случай според нея отново ще има криза в здравеопазването два месеца преди края на годината. Гинче Караминова обяви и позицията на ГЕРБ срещу замразяването на пенсионната реформа. Тя посочи, че броят на новите пенсионери е с над 40% повече за първите 6 месеца на годината, което във финансово изражение означава, че трябва да се осигурят допълнително 65 млн. лв. за пенсии до края на годината.
Песимистична прогноза за цената на тока направи депутатът от ГЕРБ Христо Калоянов. Според него цената на електроенергията ще скокне не с 20%, а с 40%, като увеличението ще се усети много силно от физическите лица. Той допълни, че взаимните задължения в системата са нараснали, компаниите в сектора продължават да трупат загуби и дългове, инвестициите в мрежите са намалели, а дисбалансите – набъбнали. Поправката на стореното в сектора ще отнеме години и ще засегне както сметките на домакинствата, така и всички участници на този пазар, каза още депутатът от Панагюрище. 


Тази страница е видяна: 1356

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 29 July 2014 - 15:17:08

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
И туризмът в региона отчита ръст
Лек ръст в строителството, отчитат от Камарата
Ръст на жалбите от граждани при омбуднсмана
Ръст на издадените разрешителни за строеж
20% ръст на жалбите срещу некоректни застрахователи
Най-голям ръст на заплатите - в образованието и в туризма – с над 9%
С ръст от 14% смартфоните догониха телевизорите на изплащане
Сериозен ръст на приходите отчитат хотелиерите
Сериозен ръст на продажбите на нови автомобили
Нови цени на тока от 1 юли очакват от EVN , предлагат самоотчетТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5456 сек., 1.4413 от тях за заявки.