RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Лек ръст в строителството, отчитат от Камарата

11 строителни фирми са отпаднали от регистъра

Преди два месеца Камарата е предизвикала среща с изпълнителя и фирмата по надзора за ремонта на центъра на Пазарджик. Местните строителни специалисти са споделили опасения от технологията на полагането на плочките.


evtim+kel4ev.jpgЛека тенденция на оживление в строителния бранш се забелязва през  второто тримесечие на 2011, отчетоха от Областното представителство в Пазарджик на Камарата на строителите. През периода април-юни са издадено 119 разрешения за строителство при 94 през първото тримесечие. Ръст има и в обема работа – застроената през второто тримесечие площ е малко над 23 хил.кв.м., докато през първото тримесечие застроеното е върху 16,5 хил. кв.м.Въпреки леката тенденция на оживление в сектора броят на строителните фирми, които са приключили регистрацията си, е намалял с 11. Тези фирми са заличени от регистъра, в който към 30 юни 2011 година са вписани общо 102 фирми от региона, от които 7 са новорегистрирани като строители за 2011/2012 г., съобщи председателят на представителството на Камарата в Пазарджик Евтим Янев (на снимката вляво).
Като позитивен момент той отчете, че въпреки 50-процентовия спад на строителната продукция през 2010 спрямо 2008 г , броят на заетите е намалял с 30%, което Евтим Янев коментира с желанието на фирмите да съхранят потенциала си за работа.
Фирмите, които са с заличена регистрация, най-често са фирми в ликвидация, фирми, които приключват със строителната дейност и са задвижили процедури за удовлетворяване на кредиторите.
Председателят на областното представителство на Камарата съобщи, че преди два месеца тяхната организация е поискала среща с изпълнителя и фирмата по надзора на ремонта на центъра, за да сподели тогава опасенията си, че при подобно изпълнение Пазарджик рискува проектът да не получи европейско финансиране. „Надявам се, че оттогава са взети мерки, вижда се, че изпълнението се коригира, още повече фирмата дава 47 години гаранция и общината трябва да защити правото си. Според Евтим Янев грешките са преди всичко в технологията на полагането на плочките. Той обаче отказа да даде повече подробности, като обясни, че не желае проектът да отпадне от финансиране.
Председателят на строителната камара разкри и последното нововъдение от страна на общините в обществените поръчки. При възможност изборът на изпълнител да бъде направен с три оферти, те канят само един изпълнител, който отговаря на критериите , а другите двама отпадат, тъй като не отговарят. Той посочи, че в момента не разполага и не може да даде информация какви са задълженията на общината към строителни придприемачи.Тази страница е видяна: 1922

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 17 August 2011 - 14:25:47

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Сериозен ръст на приходите отчитат хотелиерите
Ръст от 2.0% на туристическите услуги в област Пазарджик за една година отчитат от Статистиката
ГЕРБ предупредиха за 40% ръст на цената на тока, очакват и поне троен ръст на дефицита в държавния бюджет
Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране откри офиса си в Пазарджик
Пет са номинираните за наградата Сграда на годината 2014 на Камарата на строителите в Пазарджик
Поздравление от инж. Евтим Янев, председател на Камарата на строителите - звено Пазарджик
Председателят на Областното представителство на Камарата на строителите поздрави учениците от ПГСА
Арх. Георги Сарамбелиев от Пазарджик e удостоен с почетния знак на Камарата на архитектите в България
Девет сгради се състезават в онлайн класацията „Сграда на публиката“ на Камарата на строителите в Пазарджик
Камарата на строителите ще обсъжда във Велинград добрите практики и индикаторите за измами при усвояване на европейските фондовеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5206 сек., 1.4642 от тях за заявки.