RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Имигрантите в Пазарджишка област са 45. Най-много са от Турция

През 2011 година е нараснал броят на регистрираните в област Пазарджик граждани от страни извън ЕС. Общият им брой е 45 при 31 за 2010 година. Най-голям е броят на имигрантите от Турция, следват тези от Русия. Това беше съобщено в семинар в Пазарджик по проект "Изграждане на капацитет и утвърждаване на добри практики в Южен централен район за интеграция на граждани от трети страни".

В Пазарджик започва да се наблюдава процес, който от няколко години е ясно изразен в Кърджали – регистрират се наследници на изселници в Турция и получават български паспорт, който им отваря врати към страните от ЕС. Експертът Марияна Христова посочи за пример  случай с 90-годишен нашенец, напуснал страната през далечната 1931 г., който сега получава виза за дългосрочно пребиваване в очакване на българско гражданство. Неговите наследници по право ще получат български паспорт. Те признават, че България за тях не е място за живеене, а само врата към Европа.
jan_videnov12.jpgЧужденците у нас по-често работят нелегално – без работна виза. В Пазарджик Агенцията по заетостта не е издала нито една работна виза за 2011 година. Различно е положението в Хасково, където с работна виза се назначават висококвалифицирани работници. В национален мащаб се наблюдава увеличаване на македонското присъствие.
Бившият премиер Жан Виденов, който участва като експерт в работата на кръглата маса, разгледа проблемите на образованието на имигрантите. Той посочи за пример опита на старите страни членки на ЕС, които споделят, че успехи в образованието на емигрантите се забелязва една при децата – във второто или в третото поколение имигранти. Проблемите идват не само от езиковата бариера, но и от трудности при доказване на преминат етап на училищно и университетско образование.
В Кърджали броят на чуждите граждани е много голям и социалните, здравни и образователни структури там започват да усещат сериозен натиск от техните особени потребности, които България като членка на ЕС трябва да задоволява, посочи Жан Виденов. Общият принцип на ЕС по отношение на имигрантите от вън е да бъдат насърчени да се интегрират в съответната държава и да им се гарантира мобилност на единния вътрешен пазар. Става въпрос за легалните имигранти, особено тези с ценна квалификация, които се насърчават да останат в страната, подчерта Виденов.
В работата на кръглата маса участваха също експерти от Пазарджик – от общините в областта, от Инспектората по образование и Агенцията по заетостта, които ще споделят своя опит, а изводите от всички области в Южен Централен район ще бъдат представени на подобна среща в Пловдив. 


Тази страница е видяна: 2186

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 20 June 2012 - 12:33:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Генералният консул на Турция в Пловдив: Област Пазарджик е една от най-привлекателните области на България за логистика и инвестиции
Без ток са 7 населени места в Пазарджишка област
ГЕРБ печели в Пазарджишка област с 34,44%
ОБЛАСТEН УПРАВИТЕЛ НА ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
26,25% избирателна активност кам 13:00 часа в Пазарджишка област
Бюлетините за балотажа в Пазарджишка област са около 160 000
Пазарджишка област с нов план за защита при бедствия
Аварийна остава ситуацията с електрозахранването в Пазарджишка област
Плувните басейни в Пазарджишка област са в добро състояние
АБВ обяви кандидатурите си за кметове на още 5 общини от Пазарджишка областТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5311 сек., 1.4319 от тях за заявки.