RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Положителни тенденции в храненето на децата в детските градини от област Пазарджик отчитат инспекторите на РЗИ-Пазарджик
Пазарджик
През 2020 година инспекторите от отдел «Профилактика на болестите и промоция на здравето», дирекция «Обществено здраве» извършиха Тематична проверка за спазване изискванията на Наредба № 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Извършени бяха 64 проверки в 46 детски градини на територията на област Пазарджик. Допълнително бяха проверени 53 сезонни менюта заедно с калкулационните ведомости към тях, изпратени от 36 детски градини. При проверките инспекторите обърнаха особено внимание на -дневния енергиен прием; дневния прием на основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати; среднодневния прием на храни, съобразен с примерния продуктов набор.
При проверки в детските заведения се констатира следното:
В детските заведения храната се приготвя по предварително изготвени дневни и  седмични менюта с отразени в тях: енергиен прием, белтъчини, мазнини, въглехидрати. Среднодневният прием на храните е съобразен с примерния продуктов набор. Включени са представители на основните хранителни групи.
Проверените детски заведения в областта имат 4-кратен режим на хранене: сутрешна закуска, обяд и две подкрепителни закуски /предиобедна в 10 часа и следобедна/. Подкрепителната закуска в 10 ч. е плод.
Предлаганото месо е пилешко, свинско и телешко. Не се предлагат колбаси в основните ястия.  Ежеседмично на децата се предлага риба.
В менюто на децата е включен пълнозърнест хляб.
Предлаганите мляко и млечни продукти отговарят на БДС.
Предлаганият сок е 100%.
При приготвяне на храната се използват здравословни кулинарни технологии – варене, печене, задушаване.
Използваните мазнини са само слънчогледово олио и краве масло.
Най-често допусканите несъответствия са: все още предлагането на колбаси в закуската на децата, в някои детски градини – недостатъчен прием на мляко и пълнозърнести продукти.
Съгласно последните изменения и допълнения в Наредба № 6, на децата се допуска предлагане от месните продукти само на филе и шунка, приемът на пълнозърнести продукти трябва да бъде най-малко пет пъти в седмицата, разнообразието от плодове и зеленчуци се осигурява чрез предлагане най-малко на пет вида плод и зеленчук в менюто.
В детските заведения, в които бяха констатирани неблагополучия на директорите бе оказана организационна методична помощ. При повторни проверки се констатира, че допуснатите нарушения са отстранени.
Може да се обобщи, че храненето в детските заведения в област Пазарджик е на много добро ниво, разнообразно, с включени представители на всички основни хранителни групи. С малки изключения, се покриват дневните енергийни потребности на децата, както и препоръчителния среднодневен прием на белтъчини, мазнини и въглехидрати.
 
 
 
 
 
 
 


Тази страница е видяна: 368

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 13 January 2021 - 10:17:12

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Положителни тенденции в храненето на най-малките жители на Пазарджишка област, отчитат от РЗИ
Рязко е намалял броят на децата в детските градини, в 3 села ги затварят
Положителни тенденции в спада на безработицата в Пазарджик и Лесичово
Детските градини организират благотворителен базар ,,Коледни мечти” в подкрепа на децата от центровете за настаняване
В Пещера ще се проведе Кръгла маса за обхвата на децата в детските градини по Проект „Всички заедно за силно и равно начало”
След убийството на ученичка започва проверка на охраната на училищата и детските градини в цялата област
Благотворителна изложба-базар на учителите от детските градини в Пазарджик за Неонатологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик
Детските градини в община Пазарджик ще бъдат отворени на 1 юни
Пазарджик ще кандидатства за изграждане на спортни площадки в детските градини
През юли и август детските градини в Пазарджик работят по графикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6658 сек., 1.5664 от тях за заявки.