Новина: Положителни тенденции в храненето на децата в детските градини от област Пазарджик отчитат инспекторите на РЗИ-Пазарджик
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
Wednesday 13 January 2021 - 10:17:12

Пазарджик


През 2020 година инспекторите от отдел «Профилактика на болестите и промоция на здравето», дирекция «Обществено здраве» извършиха Тематична проверка за спазване изискванията на Наредба № 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години. Извършени бяха 64 проверки в 46 детски градини на територията на област Пазарджик. Допълнително бяха проверени 53 сезонни менюта заедно с калкулационните ведомости към тях, изпратени от 36 детски градини. При проверките инспекторите обърнаха особено внимание на -дневния енергиен прием; дневния прием на основни хранителни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати; среднодневния прием на храни, съобразен с примерния продуктов набор.
При проверки в детските заведения се констатира следното:
В детските заведения храната се приготвя по предварително изготвени дневни и  седмични менюта с отразени в тях: енергиен прием, белтъчини, мазнини, въглехидрати. Среднодневният прием на храните е съобразен с примерния продуктов набор. Включени са представители на основните хранителни групи.
Проверените детски заведения в областта имат 4-кратен режим на хранене: сутрешна закуска, обяд и две подкрепителни закуски /предиобедна в 10 часа и следобедна/. Подкрепителната закуска в 10 ч. е плод.
Предлаганото месо е пилешко, свинско и телешко. Не се предлагат колбаси в основните ястия.  Ежеседмично на децата се предлага риба.
В менюто на децата е включен пълнозърнест хляб.
Предлаганите мляко и млечни продукти отговарят на БДС.
Предлаганият сок е 100%.
При приготвяне на храната се използват здравословни кулинарни технологии – варене, печене, задушаване.
Използваните мазнини са само слънчогледово олио и краве масло.
Най-често допусканите несъответствия са: все още предлагането на колбаси в закуската на децата, в някои детски градини – недостатъчен прием на мляко и пълнозърнести продукти.
Съгласно последните изменения и допълнения в Наредба № 6, на децата се допуска предлагане от месните продукти само на филе и шунка, приемът на пълнозърнести продукти трябва да бъде най-малко пет пъти в седмицата, разнообразието от плодове и зеленчуци се осигурява чрез предлагане най-малко на пет вида плод и зеленчук в менюто.
В детските заведения, в които бяха констатирани неблагополучия на директорите бе оказана организационна методична помощ. При повторни проверки се констатира, че допуснатите нарушения са отстранени.
Може да се обобщи, че храненето в детските заведения в област Пазарджик е на много добро ниво, разнообразно, с включени представители на всички основни хранителни групи. С малки изключения, се покриват дневните енергийни потребности на децата, както и препоръчителния среднодневен прием на белтъчини, мазнини и въглехидрати.
 
 
 
 
 
 
 Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.21192 )


Време за изпълнение: 0.0537 сек., 0.0092 от тях за заявки.