RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Улесненото подаване на декларация за доходите по електронен път ще увеличи броят на е-декларациите
НАП Пазарджик

Много повече декларации за доходите, подадени по електронен път, очакват данъчните тази година. Причината е в новата електронна услуга, която предлага НАП и в промени в законодателството, които задължават работодателите да предоставят по електронен път справка за изплатените през годината доходи и удържаните данък и задължителни осигурителни вноски. Тази справка по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ трябва да бъде подадена от предприятията, както и от самоосигуряващите се до 28 февруари. А от 1 март работещите ще могат с ПИК или КЕП да влязат в системата, да проверят подадената информация и да натиснат бутон «Подпис», с което всъщност ще са подали данъчната си декларация и ще са удостоверили, че работодателите им са попълнили данните коректно. Това обясниха на пресконференция в НАП-Пазарджик изпълняващият длъжността Директор Петър Лупов и Верка Стойкова – началник отдел «Услуги за клиента».


Данъчната кампания стартира на 10 януари и до момента в офиса на НАП в Пазарджик са получени 319 декларации от физически и юридически лица, като 369 са по електронен път, а 50 са на хартиен носител – получени на място и по пощата, съобщи Петър Лупов.

Ръководството на НАП-Пазарджик разясни на пресконференцията новостите в данъчното законодателство.

От най-съществено за гражданите значение е именно възможността след 01.03.2020 г. физическите лица да проверят дали за тях има подадени данни от предприятия и самоосигуряващи се лица за изплатени доходи по трудови и извънтрудови правоотношения,  в електронните услуги на сайта на НАП, достъпни с ПИК или КЕП - https://inetdec.nra.bg,  с цел коректно отразяване на получените доходи в годишната им декларация. В случай, че лицата констатират злоупотреба с техни данни и  подадена в НАП невярна информация, те трябва да се обърнат към работодателите, за да се подаде коригираща декларация.  Физическите лица също от своя страна ще могат да нанесат корекции в декларациите. Препоръчително е при разминаване на данните, с които лицето разполага и тези които са посочени от платец на доход, лицето да уточни с платеца кои са коректните данни и тогава да подаде декларацията.   От Данъчното уточниха, че дори и да не се налага промяна или допълване на данни, лицето следва да подпише декларацията към НАП, което се изразява в натискане на бутон „Подпис“.

Улеснение за гражданите е и плащането по електронен път – чрез сайта на НАП и на ПОС терминалите в салоните за обслужване, като трябва да уточним, че плащането през ПОС терминалите е безтаксово.

Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка – от 9:00 до 17:30 ч. В дните, в които изтичат срокове, офисите ще работят до тогава, докато има клиенти в салона за обслужване.

Верка Стойкова акцентира и на друга промяна в законодателството, която засяга голям брой платци – от тази година всички самоосигуряващи се лица, еднолични търговци, свободни професии, земеделски стопани и извършващи патентна дейност подават единствено по електронен път декларация за доходите.

НАП


Тази страница е видяна: 1059

 Публикувано от: pamedia на Thursday 23 January 2020 - 14:30:39

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Остават 10 дни за 5% отстъпка при подадена декларация за доходите по електронен път
Само един работен ден до крайния срок за подаване на декларациите за физическите лица и плащане на данъка върху доходите
Удължава се срокът за подаване на декларациите за условия на труд
Броят в статистиката на заловените пияни шофьори се увеличи с трима
Понеделник – последен ден за подаване на коригираща декларация в НАП
Удължава се срокът за подаване на декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ
На 30 септември изтича срокът за коригираща декларация за доходите
Срок за подаване на декларация за предприятията и самоосигуряващите, удържащи авансов данък
До 30 април е срокът за подаване на декларация за изплатени доходи за първо тримесечие на 2018 г.
До края на месеца НАП приема коригираща декларация за доходите на физически и юридически лицаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.0907 сек., 1.0430 от тях за заявки.