RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Изданието на Лиляна Шулева „За онова време в Пазарджик и Пазарджишкия край“ ще представи Регионалният исторически музей на 7 март
  
Пазарджик    На 7 март 2019 г. от 16,00 часа в зала „Археология“, централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, ще бъде представена книгата „За онова време в Пазарджик и Пазарджишкия край“ с автор Лиляна Шулева.

В анонса от екипа на музея отбелязват:
"Изданието представя значителна част от богатото етнографско и фолклорно наследство на трите географски района на Пазарджишкия край и специфичните традиции на Пазарджик като български град. От страниците на тази книга ще научите какви са били местните празници в „онова време на човечност, приятелски вечери, честност, разходки и по-спокойни дни”, как са се забавлявали хората в града и по селата, какви автомобили е имало в Пазарджик и кои са ги карали. Ще се потопите в атмосферата на традиционната сватба в Западните Родопи, ще се запознаете и с пазарджишките обичаи при раждането на детето и с месенето на „Питите” за него. За древните традиции в народната медицина, за селищата и къщите, за музиката и танците, за пъстрите носии, за хората, които са ги създали, и за още много интересни факти от живота на нашите предшественици можете да прочетете в тази книга. 

 Надяваме се, че със своите разнообразни теми от областта на народната култура на Пазарджишкия край и културното наследство на Пазарджик, написаното в книгата ще задоволи интересите на широк кръг читатели от различни възрасти. Интересът у учениците ще бъде свързан с поставена задача в часа по история или литература, студенти ще открият търсените факти за своите студентски разработки, настоящи и  бъдещи изследователи ще намерят сравнителен материал за научни проучвания.     Написаното остава, то е съхранената памет за културните ни традиции от онова време и мост между поколенията. Приятни открития в света на етнографията и фолклора на Пазарджик и Пазарджишкия край."

                    


Тази страница е видяна: 2817

 Публикувано от: pamedia на Friday 01 March 2019 - 11:11:17

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Книгата „Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край“ с автор Лиляна Шулева ще бъде представена в РИМ-Пазарджик на 28 март
Регионалният исторически музей показва изложба за проф. Иван Батаклиев с дарените от сина му исторически свидетелства
Община Пазарджик: Регионалният исторически музей защити три проекта за 76 000 лева
Регионалният исторически музей в Пазарджик навършва днес 100 години от създаването си.
Регионалният исторически музей показва във Велинград изложбата „Маскарадни игри“
Регионалният исторически музей представя сборника "Освобождението на Пазарджик"
Изложба на Огнян Боев "Пафтите - накити на любовта" ще покаже Регионалният исторически музей
Регионалният исторически музей и галерия "Ст. Доспевски" - с отворени врати до късно в Нощта на музеите
От днес до 27 май - „Етнография на Ихтиманския край” в Пазарджишкия етнографски музей
На 1 ноември - вход свободен в Регионалнен исторически музей - ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6888 сек., 1.5789 от тях за заявки.