RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Регионалният исторически музей в Пазарджик навършва днес 100 години от създаването си.

Регионален исторически музей ПазарджикНа 13 декември Регионалният исторически музей в Пазарджик отбелязва официално 100-годишния си юбилей. Датата 13 декември 1911 е вписана в читалищния устав по решение на читалищното настоятелство на „Виделина“.
Юбибеят беше предшестван от поредица инициативи, посветени на юбилея. През октомври се проведе национална научна конференция „Град и памет“, издадена беше книгата на Валентина Псалтова „Музейното дело в Пазарджик“, която проследява историята на музея от възникването на 
идеята за такава институция.
В Регионалния исторически музей има обособени няколко експозиционни зали - „Археология”, „История на България ХV - ХІХ”, „Нова история” и др.
В зала „Археология“ на РИМ – Пазарджик, посетителите могат да видят различните предмети от материалната и духовна култура на Пазарджик и района: модел на праисторическо жилище, антропоморфни и зооморфни керамични изделия от периода на неолита и халколита, различни предмети на идолна и култова пластика, антични и средновековни монети, оръжия, накити и една от най-богатите колекции оброчни плочки на Тракийския конник.
Най-интересните експонати са от праисторическата могила близо до селото в Юнаците и средновековната Крепост Цепина, в планината Родопи, при с. Дорково. Копия на мраморни икони на Св. Св. Петър и Павел датирани в XII – XIII век, открити в църква на крепостта Цепина през 1879, са показани в отделна витрина. Техните оригинали се намират в Ермитажа в Санкт Петербург.
Над 120 експоната, поставени в две зали, оформят османския период и национално освободителните борби. Посетителите могат да също така видят макета на Куршум хан – най-големия хан на Балканите, изграден във втората половина на XVI век.
Развитието на Пазарджик и района по време на национално освободителните борби и Априлското въстание като Четвърти революционен окръг (1876) може да бъде проследено чрез оригинални експонати и документални снимки.
Историята на Пазарджик след Освобождението (1878) до средата на XX век: административно, икономически и културно, е представена в последните три зали.
Първите стъпки в основаването на местните власти и създаването на ново, независимо и демократично общество са показани в различни направления: административната структура; някои от занаятите, типични от периода; промишленото развитие на града, търговията и банковото дело; развитие на образованието и културната дейност.
Хронологически показани находки, предимно от камък може да бъдат разгледани в Лапидариума на музея: статуи, пътни колони, олтари, култови фигури. Има също така епиграфски паметници и архитектурни елементи.
Изключително интересната и богата етнографската експозиция се намира в най-голямата сграда от Възраждането в Пазарджик. Част от РИМ-Пазарджик е и къщата музей Константин Величков.Тази страница е видяна: 1436

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 13 December 2011 - 13:40:12

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Регионалният исторически музей показва изложба за проф. Иван Батаклиев с дарените от сина му исторически свидетелства
Община Пазарджик: Регионалният исторически музей защити три проекта за 76 000 лева
Изданието на Лиляна Шулева „За онова време в Пазарджик и Пазарджишкия край“ ще представи Регионалният исторически музей на 7 март
Регионалният исторически музей показва във Велинград изложбата „Маскарадни игри“
Регионалният исторически музей представя сборника "Освобождението на Пазарджик"
Изложба на Огнян Боев "Пафтите - накити на любовта" ще покаже Регионалният исторически музей
Регионалният исторически музей и галерия "Ст. Доспевски" - с отворени врати до късно в Нощта на музеите
Д-р Румяна Кацарова от Регионалния исторически музей в Пазарджик взе участие в научен форум, посветен 130 години от рождението на Кимон Георгиев
ФК "Хебър".Пазарджик днес чества 99 години от създаването си
Параклисът „Свети Пантелеймон“ в двора на „МБАЛ Пазарджик“ навършва 4 години от възстановяването сиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8483 сек., 1.7599 от тях за заявки.