RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Областна комисия „Военни паметници“ отчете дейността си за 2018г.
Военни паметници

Заместник областният управител Петър Белчев председателства проведеното днес заседание на Областна комисия „Военни паметници“. В него участваха началникът на Военно окръжие – Пазарджик подп. Петър Петров, представители на общините, на музеите от региона, на неправителствени военно-родолюбиви организации. Основен акцент в дейността на Комисията през 2018г. са проведените мероприятия за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея.


Очаква се до края на годината в областния град да бъде открит Паметник на военните кореспонденти. Председателят на инициативния комитет за изграждане на монумента, Димитър Дамянов, благодари на Министерство на отбраната, на Областна администрация и на Общината Пазарджик за съдействието и подкрепата при реализацията на проекта. Паметникът е посветен на военните кореспонденти, художници и фотографи отразявали събитията по време на Първата световна война и войните за национално обединение. Автор на композицията е пазарджишкият скулптор и художник Леон Бабачев.

Част от събитията, посветени на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея, е и проектът на община Брацигово за издаване на книгата „И спят спокойно всички знамена“ с автор Димитър Дънеков. Изданието беше презентирано на днешното заседание от представителя на община Брацигово. Книгата се разпространява от местния Исторически музей.
Реставрацията на военния паметник в с. Капитан Димитриево и пространството около него, е предложението на община Пещера, което беше подкрепено финансово от комисия „Военни паметници“ и Министерство на отбраната.

През втората половина на 2018г. Областната комисия „Военни паметници“ подаде нови предложения за финансиране възстановяването на военни паметници на територията на общините Пазарджик, Септември, Брацигово и Белово. Очаква се решението на Министерство на отбраната.
В календара на събитията за 2018г., Областна комисия „Военни паметници“, отчете годишнината от боевете при връх „Велийца“. Войнишкият паметник на родопския връх Велийца е издигнат в памет на българските 42 войници от 27 Чепински и 39 Пловдивски пехотни полкове, християни, евреи и мюсюлмани, загинали в първия дeн от Балканската война. Събитието е под патронажа на Областния управител и се отбелязва всяка година в началото на м. октомври. Организатори са Областната организация на СОСЗР, Областна администрация Пазарджик, Община Велинград, Община Якоруда. Със заповед на Министъра на отбраната бяха удостоени с медали и грамоти за активна дейност  о.з. майор Костадин  Златев – председател на Областния съвет на СОСЗР , о.з. подп. Христосков - секретар на Областния съвет на СОСЗР и о.з. подп. Неделев – командир на средношколския батальон в Стрелча.


Тази страница е видяна: 6266

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 27 November 2018 - 17:33:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ОИЦ – Пазарджик отчете дейността си през 2013 г.
Окръжен съд – Пазарджик отчете дейността за 2014 година
“Човеколюбие“ отчете дейността си по проект „За повече и по-качествени социални услуги”
Община Пазарджик отчете дейността си по проект по ОПАК за повишаване на квалификация на служителите
Регионална програма за заетост обсъдиха в едноименната областна комисия
Областна комисия ще обсъжда мерки срещу треската Денгу и Чикунгуня
На първото си заседание Областната преброителна комисия в Пазарджик прие правилник за дейността си
По-добри показатели за първата половина на годината отчете Областната комисия по безопасност на движението по пътищата
Да се постави православен кръст на връх Велийца, както и да се изгради паметен знак на военните кореспонденти, предлага работна група към областна комисия
Осигурено е финансиране за два военни паметника в регионаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2675 сек., 1.2164 от тях за заявки.