RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Нонка Нейчева:
На 1 ноември се навършват 130 години от рождението на художника БОРИС ГЕОРГИЕВ
ХУДОЖНИК НА ДУХА

На 1 ноември се навършват 130 години от рождението на художника БОРИС ГЕОРГИЕВ
    В личния фонд на изкуствоведа проф. Атанас Божков, комплектуван от Държавен архив – Пазарджик, се съхранява снимка  на Борис Георгиев със свои приятели и почитатели, която публикуваме за първи път. Снимката е направена през м. юли 1928 г. в салона на чиновническото дружество в София.
Пазарджик Борис Георгиев
Борис Георгиев е роден на 1 ноември 1888 г. във Варна. Следва живопис в Художественото училище, принадлежащо на Дружество за поощряване на изкуството и Императорската художествена академия в Санкт Петербург. В Санкт Петербург негов учител е Николай Рьорих, когото по-късно Борис Георгиев ще последва в духовния път, естетическите идеи и преклонението пред мъдростта на Изтока. През 1909 г. продължава обучението си в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. Установява се да живее в Италия, където създава едни от най-добрите си шедьоври. В периода 1911-1914 г. Борис Георгиев обикаля пеша и с велосипед почти цяла Западна Европа, като достига с параход Мароко.
Завръща се в Италия, но художникът чувства нужда от уединение сред природата и отива в Монте Лефре в Трентинските Алпи. С помощта на местните жители си построява малка къща от камък и дърво и при него идва любимата сестра Катя. Тя става вдъхновителка на неговите първи сериозни творби.

Пазарджик Теодор ТраяновПрез 1922 г. пристига в България и открива в София първата си изложба. Най-възторжени отзиви за своето изкуство получава на страниците на сп. „Хиперион” – трибуна на българските символисти, което води до запознаване с неговите сътрудници и редактори. През същата година Борис Георгиев създава прочутия портрет на Теодор Траянов (1882-1945), с когото го свързва дълбока дружба. Портретът (авторска сигнатура  „Boris Georgiev, Sofia,1922”) е изпълнен като рисунка с молив върху хартия. Той е признат от съвременниците за най-правдиво изображение на твореца, а Людмил Стоянов отбелязва: „В портрета на Теодор Траянов е дадена едва ли не цялата духовна физиономия на този поет.”
             
           До 1943 г. се връща неколкократно в България, прави изложби, общува с български творци и създава техни портрети  - на Петър Дънов, Владимир Димитров – Майстора, Борис Христов, братята Любен и Панчо Владигерови, Людмил Стоянов, Стефан Митов, Роза Попова и др.

С тези творби художникът поставя началото на една прочута портретна галерия от бележити учени, духовни водачи и творци. Сред тях се открояват образите на Алберт Айнщайн, кардинал Мери дел Вал, Рабиндранат Тагор, Махатма Ганди, принцеса  Рачкумари Амрит Каур Сингх, (с която има епистоларна връзка повече от 30 години)  и др. Почти винаги се подписва върху творбите си Борис Георгиев от Варна.
Неговият живот е изпъстрен с безброй странствания, които са ясно осъзнато търсене на нещо възвишено, нестихващ копнеж по доброто и красотата.
През 1931 г. до 1936 г. Борис Георгиев пребивава в Южна Азия – Индия, Тибет, Хималаите, Бирма и Цейлон. Между 1951 и 1955 г. живее и работи в Бразилия и Аржентина. Навсякъде художникът представя свои изложби, получава ласкави отзиви и създава множество портрети, от които се издържа. През 1956 г. Борис Георгиев се завръща в Италия и остава там до края на дните си.
Умира на 9 април 1962 г. в Рим.
Борис Георгиев е признат за изключителен портретист и живописец. Носител е на голямата награда „Короната на Италия“ за цялостното си творчество (1937).
 
Забравен за дълго в родината си, през 1999 г. с решение на Градския съвет във Варна Художествената академия в града приема името на Борис Георгиев. На входа е поставена голяма месингова скулптура на художника, изработена от варненския скулптор Кирил Янев.


                                           Нонка Нейчева
                                          Държавен архив – Пазарджик

Тази страница е видяна: 2432

 Публикувано от: pamedia на Thursday 01 November 2018 - 16:43:16

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Елена Лютакова
100 години от рождението на художника СТОЯН ВАСИЛЕВ + 10 ГОДИНИ по-късно
115 години от рождението на художника Стоян Василев
Изложба „100 години от рождението на художника Димитър Каменов”
Отменя се откриването на изложбата „Георги Герасимов – 115 години от рождението на художника”
Георги Герасимов – 109 години от рождението на художника, завещал всичко свое на Пазарджик
Областен турнир по шах, посветен на 121 години от рождението на Кимон Георгиев
100 години от рождението на Борис Христов (дигитална изложба на Държавен архив-Пазарджик)
Д-р Румяна Кацарова от Регионалния исторически музей в Пазарджик взе участие в научен форум, посветен 130 години от рождението на Кимон Георгиев
Днес се навършват 85 години от смъртта на Маестро Георги Атанасов
Изложба живопис и цветни рисунки на Георги Герасимов по повод 115 г. от рождението на художникаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5986 сек., 1.4925 от тях за заявки.