RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
В Деня на народните будители в Пазарджик беше открит паметник на Захари Стоянов
Паметник на Захари Стоянов

Откриването на паметника на Захари Стоянов в Пазарджик събра бизнес елита не само на града, но и предприемачи от съседните градове - Пловдив, Панагюрище, София и Велинград – местата, откъдето представители на бизнеса подпомогнаха инициативата на Масонска ложа „Тракия“ и Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик да бъде издигнат паметник на Захари Стоянов. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Пазарджик. Председателят на Инициативния комитет Рашко Радомиров благодари на спомоществователите, подкрепили идеята. Автор на композицията е скулпторът Жорж Трак.„Тази дата има сакрално значение и какъв по-добър повод да честваме  Деня на българските будители от това да поднесем почит към един от най-великите будители – Захари Стоянов. Без Иван Вазов и Захари Стоянов, без Ботев и Любен Каравелов България нямаше да бъде същата! Това са истинските духовни стълбове на Отечеството и на нацията, които преди Освобождението подготвят почвата за истинското събуждане на българския народ“. Това каза Иван Гранитски, директор на издателство „Захари Стоянов“ и благодари на дарителите, на бизнеса и на скулптора Жорж Трак. 


Жорж Трак
Жорж Трак


Авторът на композицията акцентира в изказването си на посланието под барелефа на Захари Стоянов: „Отечеството над всички – това е нещото, което ни свързва, което дава смисъл на съществованието, дава смисъл на това, че трябва да предадем на децата едни послания, които да ги одухотворяват. Това е и поривът на тези листи, те са особено красиви вечер, когато светлината под тях ги озари, а смисълът на листите в пряк и преносен смисъл е озаряване и одухотворяване чрез познание“, каза Жорж Трак.
 
Храбър Стоянов
Храбър Стоянов (вдясно) и Рашко Радомиров - председател на ИК за изграждане на паметника

За будителската и революционната дейност на Захари Стоянов, за ролята му в подготовката на Съединението, за журналистическата му и политическа дейност говори и Храбър Стоянов, който е близък потомък на Захари Стоянов и е един от големите дарители за реализиране на инициативата. „Този паметник има смисъл от създаването му само ако минаващите край него знаят кой е Захари Стоянов, познават живота и творчеството му – изхвърлянето на възрожденските дейци от учебниците е пагубно за нацията!“, каза Храбър Стоянов и посочи, че новите будители са тези, които ще утвърдят ценностната система, целите и задачите на нацията и пътят за достигането им.

За новите будители говори и кметът Тодор Попов: „Да си будител не е само да си революционер, да искаш чрез активни революционни действия да променяш съдбата си. Будител е всеки един човек, който е почтен, родолюбец, човеколюбец и който осъзнава отговорността, че трябва да се правят смислени и полезни неща за мястото, където е  роден и общността, в която живее. Това е съвременният будител“. Кметът благодари на тези, които пазят родовата памет, на бизнеса, подкрепил инициативата за паметник на Захари Стоянов в Пазарджик.

Венци и цветя поднесоха представители на Ложа „Тракия“, на Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Пазарджик, семейството на г-н Храбър Стоянов, кметът Тодор Попов, заместник областният управител Йордан Кожухаров, представители на бизнес сдруженията от Пловдив, Панагюрище, Велинград, София, представители на културните институции, както и деца от близките детски градини, които бяха специални гости на откриването. Сред присъстващите бяха и ученици от гимназията по механоелектротехника.
Пазарджик


Председателите на двете организации и кметът Тодор Попов официално развързаха лентата и откриха паметника.

Привет 181101schpr.jpg
Венец от Сдружението на предприемачите и работодателите в Пазарджик - един от основните спонсори и иинициатори за изграждане на паметника, поднесоха Евтим Янев и Димитър Събев.

ПазарджикПазарджикКатя Бузник
Тази страница е видяна: 6709

 Публикувано от: pamedia на Thursday 01 November 2018 - 13:26:07

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Цветя пред паметника на Захари Стоянов в Пазарджик в Деня на Съединението
Без шествие за Деня на народните будители в Пазарджик
Паметник на военните кореспонденти беше открит в Пазарджик
Програмата в Пазарджик за отбелязване на Деня на народните будители
Факелно шествие в Пазарджик в Деня на народните будители
Факелно шествие в Пазарджик за Деня на народните будители
В Пазарджик беше открит паметник на Атанас Буров /видео/
Многолюдно факелно шествие в Пазарджик за Деня на народните будители
Програма на тържествата в Пазарджик по повод Деня на народните будители
Третият в страната паметник на жертвите на комунизма беше открит в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7701 сек., 1.7089 от тях за заявки.