RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
10 стъпки за постигане на „Нулеви отпадъци“ предлагат от "Демократична България" и отново заявяват несъгласие с увеличението на ТБО "на калпак"
   
Пазарджик
В Позиция, разпратена до медиите, от местната организиция на извънпарламентарната коалиция "Демократична България", отново се заявява, че увеличението на  таксата за битови отпадъци през 2019 год., гласувано от местния парламент, е пропорционално "на калпак" за жителите на общината.
А целта е да се плащат все по-високите такси за депониране на смесен отпадък.

В документа отново се твърди, че: "Въвеждането на принципа "Замърсителят плаща" ще доведе до диференциране на таксите - все по-високи за тези, които смесват отпадъците и създават боклук за депониране и ниски или нулеви за тези, които събират разделно и не създават боклук, а само рециклируеми отпадъци." Както и че: "Гражданите в европейските държави плащат много ниски или нулеви такси смет, защото събират разделно, рециклират и не депонират почти нищо."

От партийната структура се позовават на Европейската мрежа Нулеви отпадъци (Zero Waste Europe), която обединява европейски общини и свързва международни неправителствени организации с местни групи за „Нулеви отпадъци“ с цел постепенно премахване на отпадъците,  и сочат формулираните от мрежата 10  условия за присъединяване на дадена община:

1. Приема определението за „Нулеви отпадъци“ на Международния съюз за Нулеви отпадъци и поема задължението да прилага принципите за постигане на Нулеви отпадъци.
2. Поема задължението да въведе програми за разделно събиране от домакинствата на вторични суровини и биоотпадъци (включително и хранителни остатъци) до определен краен срок.
3. Взима под внимание всички отпадъци, отделяни на нейна територия, независимо дали са под прекия контрол на общината (вкл. отпадъците, отделяни от административни, търговски и промишлени обекти).
4. Призовава за преосмисляне на проблемни материали, които не подлежат на рециклиране или компостиране.
5. Докладва ежегодно за своя напредък към целите, определени в общинския план за Нулеви отпадъци, с цел да разгласи своите резултати и да сподели своите най-добри практики с други общини и с Mрежата „Нулеви отпадъци“.
6. Внедрява система за плащане според количеството изхвърлени отпадъци или други финансови стимули за жителите, с цел да ги насърчи да разхищават по-малко и да рециклират повече.
7. Създава съвещателна комисия за Нулеви отпадъци, или използва друг процес, включващ всички заинтересовани страни (жители, бизнес, персонал или служители на избираеми длъжности, експерти по Нулеви отпадъци и неправителствени организации) в разработването и привеждането в действие на план или стратегия за Нулеви отпадъци, за да оценява ключовите стъпки, предлага алтернативни решения, или взема други важни решения, свързани с подходите, графика и изпълнението на общинския план за Нулеви отпадъци.
8. Извършва ревизия на материалите, изхвърлени на нейна територия най-малко на всеки пет години, за да оцени съдържанието на остатъчните отпадъци, да очертае стратегии и кампании за постигане на подобрения, да дава обратна връзка на производителите и да си сътрудничи с тях, с цел преосмислянето на материали, продукти и опаковки, които понастоящем трудно или изобщо не се поддават на повторна употреба, рециклиране или компостиране.
9. Противопоставя се на всякакъв вид съоръжения за изгаряне на отпадъци на своя територия. Това включва всички технологии, работещи с температури над 93 градуса по Целзий, и се отнася както за вече изградените („наследени“ съоръжения), така и за съоръжения, които са в процес на планираните или на изграждане. Общностите, в които работят инсталации за изгаряне на отпадъци поемат писмен ангажимент за постепенно извеждане на изгарянето от употреба.
10. Определя количествени цели в средносрочен (10 години) и дългосрочен план (20 години) за намаляване на остатъчните отпадъци.
Тази страница е видяна: 8245

 Публикувано от: pamedia на Thursday 04 October 2018 - 10:50:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Средно с 20 лв на жилище ще поскъпне таксата за битови отпадъци. Увеличението е неизбежно, 5 млн лв. не достигат за дейността
ГЕРБ - 28.02%, ДПС - 26.18%, БСП - 23.66%, ВМРО-6.56%, ВОЛЯ - 3.31, Демократична България - 2.96%
От "Демократична България" искат сметките за ремонтите в Пазарджик
"Демократична България" стартира кампанията си от Пазарджик
Николай Янев е кандидатът за кмет на коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“, ОИК регистрира листата за съветници и кандидатът за кмет на коалицията за с.Говедаре
Отново горят сухи треви, стърнища и отпадъци
Само 3 дни след почистването на нерегламентирани сметища отново започват да се трупат отпадъци
Доменико Руси: Напускам ОбС, заради несъгласие с групата на ГЕРБ
В отворено писмо от Синдиката на служителите в затворите заявяват готовност за протест на 23 септември
Част II – Първи демократични стъпки в общинското управлениеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5446 сек., 1.4449 от тях за заявки.