RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Проектът „Детско полицейско управление“ навлезе във втората си двугодишна фаза
Велинград
Превантивната програма „Детско полицейско управление“ стартира и на територията на пазарджишка област, съобщи говорителят на ОД МВР - Пазарджик Мирослав Стоянов. В тази връзка вчера и днес в СУ „Христо Ботев“ в гр.Септември  и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велинград учениците от 3-ти клас дадоха началото на проекта. Вчера на тържественото откриване в гр.Септември присъстваха народният представител  Даниела Малешкова, кметът на Община-Септември  Марин Рачев, неговият заместник  Явор Митев, преподаватели и родители. Началникът на РУ-Септември главен инспектор Стефан Божилов и директорът на училището  Ивалина Табакова подписаха споразумение за провеждане на втората двугодишна фаза от програмата.
Днес във Велинград деца, преподаватели, родители и служители от полицейското управление в курорта се възползваха от слънчевото време и проведоха тържествения ритуал в двора на училището. Гости на събитието бяха комисар Иван Дончев и старши инспектор Мария Панайотова от отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Пазарджик. Директорът на школото Ани Василева и началникът на група „Охранителна полиция“ в местното районно управление старши инспектор Иван Казаков подписаха документите за начало на обучението.
 
От своя страна децата положиха тържествено клетва, която гласи:
 „Аз, доброволецът в Детското полицейско управление, осъзнавам своето задължение и отговорност да помагам на полицията за по-добър ред  и сигурност в страната ни, за да постигнем  заедно един нов свят и спокойствие. Обещавам: Да уважавам и защитавам хората;  Да познавам и спазвам законите и да не се примирявам  с нарушенията; Да се грижа за своята безопасност и за тази на другите; Да нося отговорност за своите постъпки;  Да развивам  уменията си да овладявам гнева и страха, да бъда вежлив и добронамерен;  Да познавам  своите права и задължения;  Да отстоявам  правата си, без  да засягам  правата на другите;  Да не отминавам зов за помощ и винаги да бъда готов  да помагам  на хора в беда; Да допринасям за приятелството и партньорството в детския полицейски екип; Да вярвам в себе си и никога да не се предавам.“

След това доброволците и от двете училища получиха със съдействието на общинските администрации в Септември и Велинград шапки и светлоотразителни жилетки, които носят символите на „Детското полицейско управление“.

Програмата „Детско полицейско управление” (ДПУ) се реализира от 2016 г. от служители на ОДМВР-Пазарджик,  Районните управление по места., експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица от Пазарджишката духовна епархия. За изпълнение на програмата беше сключено споразумение между четири  министерства -  на вътрешните работи, на образованието и науката, на младежта и спорта и на правосъдието, Българската православна църква, Български червен кръст, Български туристически съюз и Национално сдружение на общините в Република България.

През първия двугодишен курс на обучение по програмата участие взеха 112 деца от цялата област.

Темите са подготвени и се представят съобразно възрастовите особености на децата, както и с регионалните специфика, традиции и култура, в следните основни направления: Запознаване на участниците с курса и дейността на полицията; Оказване на първа долекарска помощ, Детска полицейска лична защита, Здраве, етика и право Безопасност на движението по пътищата, Социални умения. Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения, а формата на обучението е извънкласна.  Заниманията се провеждат по предварително изготвен и утвърден от началника на съответното Районно управление и директора на училището график в рамките на един астрономически час веднъж седмично, считано от първи октомври до първи юни на съответната учебна година.

Заложените цели са свързани с:  ранна превенция на подрастващите;  утвърждаване на ценностно отношение към законите в  страната;  създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации;  изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност;  стимулиране на прилежност и инициативност;  повишаване доверието към полицията.

Принципите за участие в ДПУ са:  доброволност;  активност на участниците; съзнателност (превръщане на знанията в убеждения и умение самостоятелно да се използват знанията на практика);  нагледност;  системност;  дисциплинираност;  работа в екип; отговорност за собствените действия; зачитане на човешкото достойнство. 
ВелинградСептември


Тази страница е видяна: 9437

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 03 October 2018 - 19:43:50

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Вече има и Детско полицейско управление
В пет училища отново ще има Детско полицейско управление
В Детско полицейско управление – Пещера се включиха като доброволци 25 ученици
Награди за децата от конкурса за детска рисунка по програмата „Детско полицейско управление“
Победител в първото областно състезание „Детско полицейско управление” е отборът на НУ „Н. Фурнаджиев”
Здравно-образователният цикъл с експерти от РЗИ-Пазарджик в третия модул от „Детско полицейско управление“ приключи във Велинград
Народният представител от ПП ГЕРБ Димитър Гечев съвместно с кметa на Велинград д-р Костадин Коев откриха първото детско полицейско управление в общината
Проект "Детско полицейско управление" стартира през май
Детското полицейско управление приключи годината с лагер на Юндола
Детското полицейско управление приключи двугодишното обучение с онлайн срещиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5388 сек., 1.4212 от тях за заявки.