RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Тодор Попов: Ще искаме удвояване на средствата за капиталови разходи на общините
tp060312.jpgИнтервю с кмета на Пазарджик Тодор Попов по повод избирането му за председател на Националното сдружение на общините в Република България.

Г-н Попов, кои ще са приоритетите в работата Ви като председател на Сдружението на общините и кои са предложенията, които ще обсъдите, първо, предполагам, в Сдружението и след това ще се опитате да прокарате пред правителството по отношение на процеса на децентрализация и финансиране на общините?


Избирането ми за председател на Сдружението е признание за града преди всичко, защото кметът е еманация на града и общината и всички ние можем да се чувстваме удовлетворени от това, че сме получили такова национално признание. Съгласете се, че гласуват за теб, за нас 2/3 от кметовете на страната, си е комплимент за Пазарджик, защото сме спечелили доверието им.
Първото, което трябва да направим, и ще го направим още този петък, е да подредим Управителния съвет. Следва организационна работа по постоянните комисии, определяне на представители пред различните институции, пред Комитета на регионите и Конгреса на местните власти. Предстои и среща с тримата ресорни министри, които са ни важни: министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра по еврофондовете Томислав Дончев и екоминистъра Нона Караджова.
В средносрочен план задължително трябва да се помисли и да се потърси решение на няколко въпроса и на първо място, какво правим със задълженията на общините. Два са основните проблеми на общините: първият е от финансов характер, а вторият е административният им капацитет и работата с европейските пари. Ние все още продължаваме да се учим как се правят и управляват европейски проекти и европейски пари.
Другият голям въпрос е увеличаване поне с още толкова на целевите средства за капиталови разходи на общините. Може ли за всички общини средствата, които държавата дава, да са 60-70 млн.лв.?!
Имаме възможности да променим някои неща в отношенията държавна-централна власт. Ще положим усилия държавата да приеме общините като стратегически партньор. Досега, поне моето мнение, е, че държавата гледаше на общините като на нестратегически партньор.

-Ще устоявате ли искането, което сте споделял, част от данъците да остават по места?

Това е един от елементите, чрез които да се доразвие съществуващата финансова рамка и възможност за допълнително финансиране. Моето мнение не е по-различно от това, което съм казвал и се споделя от 90% от кметовете. Ако се запазят тези финансови взаимоотношения, общините след няколко години не могат да устискат.

-И сега малките общини не могат да устискат

Да, но тази година ще трябва. Трябва да се вземат решения на експертно ниво. Говорим за процент – процент и половина върху данък върху доходите на физическите лица или по-смелата заявка за ДДС. Разбира се, първо трябва да се направи баланс между малки, средни и големи общини, както и да се направи баланс на политическото представителство в Сдружението. Малко трябва да го раздвижим това Сдружение. То беше в поза партер, стационарно.
Щом искаме успехи, трябва да излезем на терена, да се борим, а  не само да викаме колко е лош светът. Ще се опитам да мултиплицираме този успешен прагматичен модел, който направихме в Пазарджик, в националното сдружение, не е невъзможно. 


Тази страница е видяна: 1104

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 06 March 2012 - 16:06:48

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тодор Попов: Искахме шампиони - имаме ги! Искаме масов спорт - създаваме условия.
Тодор Попов: Само заедно можем да постигнем онова, което искаме, да браним и отстояваме постигнатото
Убедително, с 305:159, Тодор Попов оглави Сдружението на общините
Кметът Тодор Попов е номиниран за член на УС на Националното сдружение на общините
Тодор Георгиев, ГЕРБ: Искаме да сменим модела на управление на Община Пазарджик
Т. Попов: Искаме Пазарджик да стане център на изнесено обучение към Пловдивския медицински университет
Христо Тодоров, Тодор Тодоров и Кирил Чолов регистрираха Коалиция "Тодор Попов за Пазарджик"
Тодор Попов: Аз вярвам във Вас!
15 966 подписа за кандидатурата на Тодор Попов
ОИК:58.98% за Тодор Попов, 41.02% за Найден ШоповТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5275 сек., 1.4454 от тях за заявки.