RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Музиката – обич и вдъхновение през целия живот
 
45 години от смъртта на незабравимия Иван Кръстев Генов
 

 Иван Генов
Иван Кръстев Генов е роден на 14 февр. 1899 г. в Пазарджик. Родителите му са будни и културни граждани. Баща му Кръстьо Иванов Генов е търговец, а майка му Николина – домакиня. Семейство Генови ползва богата библиотека и получава значителна част от културните издания по онова време: “Родно изкуство”, в.“Развигор”, “Музикален вестник” и други. Иван Генов завършва основно и средно образование в Пазарджик и се записва студент в Юридическия факултет на Софийския университет. Дипломира се през 1936 г. Междувременно създава семейство с Анка Г. Ковачева – прогимназиална учителка по български и френски език. Раждат се две дъщери – Николина и Весела.
Иван Генов. 1918 г. 

Иван Генов отрано проявява музикалното си дарование и влечение към музиката. Научава се да свири на флейта, мандолина, китара и контрабас. През 1916 г. той организира мандолинен състав към читалище “Свети Константин” в Пазарджик. От това време са запазени и първите му композиции. През 1920 г., по негова идея с няколко приятели, основават първото в града музикално дружество “Маестро Георги Атанасов”. Иван Генов влага много усилия и труд за организационното му укрепване. Пръв той вдига диригентската палка на мандолинния оркестър. Като основател и ръководител на музикалното дружество “Маестро Атанасов”, лично се запознава с неговия патрон – композитора Маестро Георги Атанасов. Дружбата му с него продължава до края на жизнения път на композитора през 1931 г. Непосредствено след смъртта на Маестро Атанасов, Иван Кръстев Генов е инициатор за изграждане паметник на дружествения патрон. През 1942 г. организира Хор на общинските служители и написва марш за този хор.

 Иван Генов Иван Генов
1916 г.  1919 г.
 Мандолинният оркестър с ръководител Иван Генов.
Иван Генов е помощник-кмет на Пазарджик през 30-те и 40-те години на XIX век. Тогава изработва концепция на общината за превръщане на града в търговски и земеделски център на Южна България. Участва в благоустрояването на Пазарджик, оглавява комисиите за подпомагане на социално слаби и бедни граждани. Взема участие в акцията по спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Като помощник-кмет отговаря и за Градското училищно настоятелство. По негово предложение се организира летен лагер за бедни ученици.

След 1945 г. работи като преподавател по музика – мандолина, китара, и акордеон, към Градската музикална школа. Ръководи създадения от него мандолинен оркестър в продължение на години. С него печели много награди и става популярен сред културните среди и населението на Пазарджик. Иван Генов е плодовит композитор. Създава няколко оперетки, между които най-добра е “Бойчо” – 1934 г. Играна е с голям успех в Пазарджик, Перник и Шумен.  Иван Генов

Написва голям брой музикални пиеси за мандолина, китара и оркестър. Аранжира десетки популярни пиеси за мандолинен оркестър. Иван Генов е автор на “Музикална история на Пазарджик” и “Спомени за Маестро Атанасов”, които са откупени от Българската академия на науките. Има десетки статии на музикални и културни теми. Изявява се и като активен читалищен деятел. Умира на 24 февруари 1973 г. в родния си град.

Документите за личен фонд № 1456 на Иван Кръстев Генов са предадени в Държавен архив – Пазарджик като дарение от дъщерите му чрез Димитър Кибритов – бивш служител на архива. Разкриват приноса на Иван Генов в музикалния и обществения живот на Пазарджик.

Искра Андонова,
гл. експерт в Държавен архив - Пазарджик
Тази страница е видяна: 1004

 Публикувано от: pamedia на Friday 23 February 2018 - 14:37:21

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Преподаватели от страната и чужбина участват в конференция в Пазарджик за ученето през целия живот
120 доклада за 2 дни обсъдиха участниците в Областната педагогическа конференция „Учене през целия живот – от малки до големи”
Пътят на математиката през музиката и фолклора
През целия ден днес ще се измерва костната плътност
През целия ноември ще има полицейски акции по пътищата
Стрелча остана през целия ден с най-висока активност
Обобщена информация за избирателната активност през целия ден по общини в област Пазарджик
Всички детски градини в община Пазарджик ще работят през целия летен сезон
Гишетата за издаване на лични документи ще работят през целия ден. 56 са издадените удостоверения за гласуване
Открадната обичТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5992 сек., 1.4831 от тях за заявки.