RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
РИОСВ-Пазарджик продължава да е сред първите по прозрачност институции

Пазарджик, Програма „Достъп до информация” (ПДИ) представи резултатите от проучването на интернет страниците на 566 институции в системата на изпълнителната власт - Рейтинг на активната прозрачност 2017 и актуализирана Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет.

Новото в проучването, което се прави всяка година от 2010-а насам, е актуализиране на методологията му след измененията в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от декември 2015 г. Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 118 (139 за общините) индикатора, като възможният максимум е 99,2 (111,7 за общините).

Колко прозрачни са институциите в Пазарджишка област? Ако миналата година в Пазарджишка област с най-добри показатели бяха община Ракитово и РИОСВ, сега ракитовци са изместени от панагюрци, а екоинспекцията категорично запази лидерските си позиции.

Класация по общини

В класацията община Панагюрище е на 33-о място от 265 общини с еднакви показатели с община Лом - 74.0 т. Община Ракитово е на 45-о място с 69.9 точки, а 58-о място община Пазарджик дели с общините Луковит и Ямбол - с по 66.2 т. На 62-о място е община Септември (65.8), община Велинград е на 111-о място (56.8), а Батак е точно в златната среда на 133-134-о място с община Борино (54.8). В долната половина на таблицата са общините Брацигово (дели 145-о място с община Цар Калоян с по 52.8 т.), Пещера (155-о място, 51.5 т.), Стрелча (178-о място, 48.1 т.), Белово (209-о място, 43.0 т.), Сърница (223-о място, 39.9 т.) и Лесичово (238-о място, 34.6 т.).

 Да припомним, че миналата година администрацията в Панагюрище бе девета сред 12-те общини в областта по рейтинга на активна прозрачност на органите на местно самоуправление - на 128-о място, изпреварила единствено Сърница (166-о място), Стрелча (167-о) и Батак (171-о).

В сравнение с миналата година голям спад има в рейтинга на община Белово, която тогава бе трета в класацията за Пазарджишка област (55-о място в националната листа), както и на Септември, Брацигово, Пещера и Лесичово. Това обаче не значи, че администрациите са занемарили задълженията си по ЗДОИ, а по-скоро се дължи на факта, че „конкуренцията” е влязла в час (според статистиката 63.2 процента са отговорили в срок на заявленията на ПДИ, а 15,8 процента са отговорили просрочено).

Рейтинг на териториалните органи на изпълнителната власт

По този рейтинг РИОСВ-Пазарджик е трета в страната по прозрачност от 151 институции с 64 точки. Изпреварена е само от Басейнова дирекция-Пловдив (76.7 т.) и РИОСВ-Благоевград (75,2). Скокът е осезаем, защото миналата година екоинспекцията бе на 19-о място от 150 институции с 68.1 точки. Останалите институции от областта също са със сравнително добри показатели. С най-предно класиране е Регионалната здравна инспекция-Пазарджик (20-о място, 50,3 т.), Регионалната дирекция по горите-Пазарджик е на 50-о място (42.9), ОДМВР-Пазарджик е на 108-о място (33.8), ОД „Земеделие” е на 113-о място (32.1), а РУО МОН е на 114-о (31.5). Голямата изненада тук е пропадането на ОД „Земеделие”, която миналата година бе втора по този показател в регионалната класация - на 41-о място от 150 институции. Земеделската дирекция в Пазарджик е и в дъното на сравнителния рейтинг на 566-те институции. Там с най-предна позиция е община Панагюрище (57-о място със 70,5 процента), пред РИОСВ (64-о място, 69.4 процента), Ракитово (74-о място, 67,7 процента) и т.н. като последни в класацията са ОДМВР-Пазарджик (449-о място, 36,7 процента), ОД „Земеделие” (465-о място, 34,8 процента) и РУО МОН (468-о място, 34,2 процента).

В класацията на 28-те областни администрации Областна администрация-Пазарджик е на 18-о място с 50.3 т.

Какви са резултатите по индикатори от детайлния анализ на прозрачността в интернет

От тях е видно, че през 2016-а електронни заявления вече се приемат във всички общини. Но пък никъде все още не предлагат задължителна електронна форма за подаване на заявленията (включително и на сайтовете на териториалните институции на изпълнителната власт). За 2016-а само общините Батак, Велинград и Лесичово са публикували годишните си финансови отчети. В 41 процента от сайтовете на общините няма качени проектобюджети, в 33,3 процента не е представен на електронната страница отчет за изпълнението на бюджета. Само в 33 процента от тях има публикувани списъци на регистрите и базата данни, поддържани от тях. В повече от половината от сайтовете на общините (58 процента) не са представени правомощията и функциите на администрациите, но пък всички представени данни са актуални. Единствено в община Велинград, РУО МОН и ОД „Земеделие” няма публикувани решения за откриване на процедури по договори за  обществени поръчки, обявления за обществени поръчки няма в РУО и общините Велинград и Лесичово, не са качени и документациите за такива поръчки в Брацигово, Велинград и РУО МОН, а сключени договори за обществени поръчки не са публикувани на сайтовете на община Сърница, ОД „Земеделие”, РУО и Областната администрация. Само в община Лесичово няма списък на услугите, които се предоставят. В почти половината (41,7 процента) от сайтовете на общини не са публикувани вътрешни правила при предоставянето на административни услуги, но пък всичките 12 общини имат сложени списъци на нормативните актове, съответно и текстовете им, и проектите на актовете (без Пещера и Белово), и решенията на общинските съвети.

През 2017 ПДИ изпрати предварително резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка и отрази постъпилите коментари в рейтинга. Подробните резултати от проучването са достъпни на страницата на ПДИ на адрес: http://www.aip-bg.org/surveys/2017_година/104835/.Тази страница е видяна: 777

 Публикувано от: pamedia на Thursday 06 April 2017 - 15:58:12

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Наградиха РИОСВ-Пазарджик за прозрачност в "Перото”
Прозрачност в местното управление, велоалеи, Западен околовръстен път и бизнес парк са сред приоритетите на "Да, България" в Пазарджик
ОД МВР - Пазарджик е сред първите в страната по иззети контрабандни цигари
107 български институции с антинаграда "Срамота" - сред тях са и общините Батак и Пещера
Туристическият информационен център – Велинград е сред първите 10 със сертификат от Министерството на туризма
Ученици бяха сред първите посетители на Архива в Деня на отворените врати
На Тортата продължава Фестивалът на любителското творчество сред учениците
Шест наказателни постановления и актове на стойност над 30 хиляди лева издаде РИОСВ за първите два месеца на годината
Туристическият инфо център на Веллинград е сред първите, преминали проверката на място по процедурата за сертифициране
Арлин Антонов и Благо Солов - с най-висок ромски дял в резултатите си от секциите в кв."Изток" и Пич махала сред първите четиримаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6755 сек., 1.5728 от тях за заявки.