RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Предприемат се превантивни мерки срещу разпространението на морбили на територията на страната, съобщават от РЗИ

ПазарджикОт 53 европейски държави 24 вече са достигнали елиминация на морбили и рубеола – това са заключенията от 2016 г. на Европейския Регионален верификационен комитет на СЗО. Въпреки това, двете заболявания остават ендемични в редица части на Европейския регион на СЗО. В света всеки ден почти 400 деца умират от морбили.

В съседна Румъния се развива епидемия от морбили, която продължава да се разпространява. Към момента здравните власти там съобщават за 3 196 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват Италия (728 души) и Великобритания (569 души).
Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.
Към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България.  За да бъдат предотвратени рисковете, Министерството на здравеопазването изпрати до Регионалните здравни инспекции указания за взимането на превантивни мерки за предпазване на населението.
Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.
Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение.
Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС най-висока е заболеваемостта от морбили  във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81 % от всички заболели са неимунизирани, 8 % са имунизирани с 1 доза, 4 % са с данни за имунизация с 2 и повече дози, а 7 % са с неизвестен имунизационен статус.
Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца (98 %) има сред кърмачетата, които са  особено уязвими към заболяването и са най-добре защитени от колективния имунитет при поне 95 % имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина.
Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили – Рубеола – Паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.Тази страница е видяна: 863

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 15 March 2017 - 14:30:23

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Пазарджик Общинският щаб прие превантивни мерки срещу разпространението на COVID-19
В Пещера се предприемат превантивни мерки спрямо паркиралите автомобили, пречещи на снегопочистването
Областната епизоотична комисия ще приеме мерки срещу разпространението на птичия грип
Поредица от мерки за празниците предприемат ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик
Д-р Румен Атанасов: Трябва да се предприемат мерки за ликвидиране на последствията от уранодобива в България
Полиция и Пожарна – с превантивни мерки по повод началото на учебната година
Полицията и Пожарната са предприели превантивни мерки за Никулден и студентския празник
От БДЖ съобщават, че влаковете в страната се движат със закъснения
Комплекс от мерки за нормалното стартиране на новата учебна година предприемат Полиция и Пожарна
Полицията и пожарната предприемат комплекс от мерки за нормалния старт на новата учебна годинаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4267 сек., 1.3456 от тях за заявки.