RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Щъркел през зимата - не е необичайно, но все пак сигнализирайте, съветват от Спасителния център

ПазарджикВъв връзка със зачестилите напоследък сигнали за "бедстващи" бели щъркели през зимата, вижте съветът на екипа на Спасителния център за диви животни:


"Всяка зима в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани постъпват десетки сигнали за „бедстващи” бели щъркели.  Загрижени, хора се обаждат притеснени, че в средата  на зимата са видели самотен бял щъркел. Според едни той е вече стар и е изоставен от ятото, според други е млада, заблудила се птица, а според трети е птица  от местната двойка, очакваща партньора си, след смъртта му... Немалко хора отдават този „феномен” и на глобалното затопляне. Всъщност, всички тези предположения са по-скоро „градски легенди" и почти винаги нямат нищо общо с истината.

А тя е:
Незнайно защо някои щъркели остават през зимата по нашите земи, като те може да са местни, или прелетни от по-северни страни. Обикновено си избират места , където могат да се хранят – най-често незамръзнал язовир или река. А когато зимата стане твърде студена, и най-вече източникът на храна  - реката или язовирът  замръзнат, птицата се придвижва на юг. И за това си има обяснение. Щъркелите правят така наречената „хранителна миграция”. Т.е. те мигрират на юг, защото тук нямат с какво да се хранят. Насекоми, дребни влечуги, мишевидни гризачи не се срещат през зимата, и на нашите бели приятели се налага да мигрират в „топлите страни”, където по това време те са в изобилие.  А ако си намериш с какво да се прехранваш по-наблизо, защо ти трябва да „биеш” толкова път?

Естествено, винаги има изключение, и в някои от случаите се налага намесата на специалисти. Ето защо ние, от Спасителния център приканваме всеки видял щъркел през зимата да уведоми компетентните органи в лицето на РИОСВ или екипа на Спасителния център.

В нашата практика често се случва да получим сигнали за „бедстваща група бели щъркели“, които всъщност се оказват големи бели чапли. За разлика от белите щъркели, големите бели чапли са вид, който нормално зимува у нас. Обикновено могат да бъдат видени на групи в оризища, край реки, язовири, езера... Естествено неопитното око трудно би различило щъркел от чапла, особено отдалече, нещо,  което екипът ни винаги има предвид!

NB! Екипът на Спасителния център НЕ препоръчва подхранването на щъркелите, останали да зимуват у нас. Както писахме по-горе, белите щъркели правят хранителна миграция. Обикновено те остават на места с наличие на храна - язовири, реки. Ако тези места замръзнат, пернатите се изтеглят по на юг, следвайки инстинкта си. Изкуственото подхранване ще обърка и ще попречи на този естествен ход на щъркелите.
И запомнете - всеки случай е специфичен, затова винаги се консултирайте със специалисти, ТАКА НАИСТИНА ИМА ШАНС ДА ПОМОГНЕТЕ НА ПТИЦАТА, ако е в беда!

Съветът на специалистите:
Ако видите здрав, летящ, бял щъркел посред зима и птицата не е ранена,  няма повод за притеснение. Желателно е, обаче, да се свържете с РИОСВ или с нас и да опишете случая, за да преценим дали се касае за „зимуващ” в България, или за бедстващ щъркел.

Телефоните, на които можете да се обаждате, са:
0886570053 – Д-р Христина Клисурова;
0884877544 – Д-р Руско Петров;
042 607741 – Спасителен център за диви животни"


Тази страница е видяна: 1616

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 10 January 2017 - 12:24:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Дъжд през зимата
EVN ще използва през зимата и АТВ-та в труднодостъпни места
Слагайте зимни гуми, ако ще пътувате през планинските проходи, съветват от АПИ
Щъркел, горски ушати сови, чухал и керкенез са бедствали през май, експертите на екоинспекцията са проверили 89 предприятия
64 лева за отопление на едностаен апартамент с природен газ през зимата
Областният предупреди Община Велинград да чисти през зимата пътя до Сърница
Грайфер на гумите - минимум 4 мм за шофиране през зимата. Започва акция "ЗИМА"
НАП напомня на 3700 търговци за необичайно високи касови наличности
ХІ Фестивал на Белия щъркел - 15 май 2016 г.
Експерти на РИОСВ-Пазарджик се включват в Международното преброяване на белия щъркелТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2127 сек., 1.1619 от тях за заявки.