RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Комисията на Бойка Маринска препоръчва на Народното събрание да отхвърли референдума на Марешки

ПазарджикКомисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите, чийто председател е Бойка Маринска,  реши на свое редовно заседание да предложи на Народното събрание да не приеме референдума на Инициативния комитет на Марешки. Предложението беше отхвърлено със 7 гласа „въздържал се” и нито един „против” или „за”. Това беше първата от четирите комисии, на които е разпределен за становище референдумът.
Председателят на комисията Бойка Маринска от РБ изтъкна, че според член 10, алинея 1, точка 5 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложение до НС за произвеждане на референдум може да бъде направено от инициативни комитети, събрали не по-малко от 200 хиляди подписа на граждани, на което условие въпросният референдум отговаря, тъй като подписите на Марешки са значително повече. Но в алинея 2 на същия член е разписано условието, че Народното събрание приема решение  за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка с минимум 400 хиляди гласа. Толкова валидни подписа, представени от г-н Марешки, няма. Така, по думите й, Народното събрание няма право да вземе решение и затова комисията по жалбите на гражданите не може да подкрепи провеждането на референдума, обясни Маринска.

Въпросите на инициативния комитет бяха дали се подкрепя въвеждането на регулация на пазара на горива, дали да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки, за да се намалят цените в аптеките, дали да отпадне напълно държавната субсидия за политически партии и коалиции, да бъде ли намален броят на народните представители двойно и дали да отпадне имунитетът на депутатите.

Маринска съобщи, че има получено негативно становище от Министерството на икономиката по първия въпрос с мотива, че въвеждането на такава регулация би било в противоречие с правилата на конкуренцията и с принципите на пазарната икономика. По втория въпрос – за аптеките, имаме негативно становище от Министерството на здравеопазването, каза Маринска, като прочете мотивите им. Според тях, въпросът съдържа недоказано, декларативно и подвеждащо твърдение, което може да заблуди участниците в референдума, а именно че „пазарът ще стане по-конкурентен и ще се намалят цените на лекарствените продукти”.

Комисията подчерта като мотиви също, че два от въпросите – за броя на народните представители и за партийните субсидии – съвпадат с референдума на Инициативния комитет на Слави Трифонов, за който вече има решение на НС от 12 май 2016 г. ,като въпросът за намаляването на депутатите е вече в Конституционния съд, внесен от президента. Маринска добави и факта, че на подписката на Марешки не й достигат 2600 валидни подписа, поради което предложеният референдум на практика сам се самоотхвърля, коментира след заседанието на комисията председателят Бойка Маринска.

Представители на НПО-сектора също се изказаха против някои от така формулираните въпроси в референдума и призоваха комисията да не подкрепя инициативата.

Освен комисията по жалбите в НС още три комисии предстои да се произнесат дали парламентът да подкрепи или не провеждането на референдум с такива въпроси – това са комисиите по икономическа политика, енергетика и здравеопазване, съобщи накрая на заседанието Маринска.

 


Тази страница е видяна: 564

 Публикувано от: pamedia на Friday 24 June 2016 - 13:00:11

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Бойка Маринска бе избрана за председател на Комисията по жалбите на гражданите в Народното събрание
Бойка Маринска открива акция в Народното събрание за насърчаване на осиновяването
И ученици от Гимназията по икономика на посещение в Народното събрание по покана на Бойка Маринска
Ученици и учители в Народното събрание по покана на народния представител Бойка Маринска
Бойка Маринска, председател на Комисията по взаимодействие с НПО: Обществения съвет към комисията ще се състои от 22 представители на НПО
Бойка Маринска: Реформаторски блок ще бъде със солидно представителство в 44-то Народно събрание
Бойка Маринска: Заседанията на Комисията са открити – може да ги гледате онлайн
Над 240 жалби и сигнали от граждани са минали за 5 месеца през парламентарната комисията, оглавявана от Бойка Маринска
Комисията по образованието и науката прие предложение на Бойка Маринска, свързано с придобиването на образователна и научна степен „доктор“
Комисията по правни въпроси в парламента прие предложението на Бойка Маринска от РБ за задължително висше образование на висшите служителиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7334 сек., 1.6315 от тях за заявки.