RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
За петата годишнина на Центъра за онкоболни беше открита паметна плоча

ПазарджикРъководителят на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания Мария Чергарова и кметът на Пазарджик Тодор Попов откриха в градинката пред Центъра на ул. "Ал. Стамболийски" паметна плоча, посветена на 5-та годишнина на Центъра за онкоболни в Пазарджик. Той е първият и единствен в страната център за подкрепа на хора с онкозаболявания.

"Тук сме,  за да засвидетелстваме нашето уважение към Мария Чергарова и нейния екип, да им пожелаем здраве и да продължават да помагат на хората, защото това е важно", заяви кметът Тодор Попов. Той обеща да помогне и да осигури още пространство за центъра - на първия етаж на сградата, в която сега заемат приземния етаж.
Мария Чергарова връчи почетни плакети на хора и организации с принос в дейността на центъра.
ПазарджикСъбитието беше уважено от десетки гости, които подредиха пъзел с логото на Центъра за онкоболни. Подредбата на пъзела стана чрез отговори на въпроси за дейността на Центъра. Отговаряйки на въпросите и поставяйки своето пъзелче гостите всъщност написаха историята на Центъра:

За изминалите пет години, услугите на ЦСРИ на лица с онкологични заболявания са ползвали 170 потребители. Общият брой потребителски часове за изминалото време са 25 285, като водещи са часовете за социална работа, след тях – тези за рехабилитация, трудотерапия и психологическа дейност. През тези пет години са проведени 11 изнесени обучения с потребителите до различни дестинации в България. Екипът на Центъра е участвал в 16 благотворителни базара, 10 лекции с потребителите. Хирургът Д-р Прокопи Копев е извършил 915 безплатни профилактични прегледа. Към момента потребителите на ЦСРИ са 42, при капацитетът от 30 места. Общо членовете на Сдружението за онкоболни и приятели са 317, а услугите на центъра са потърсили над 820 човека. Центърът е член на международните организации НАСО и EASPD.

ПазарджикПред гостите на годишнината беше показан 5-минутен видеофилм, изработен от дванайсетокласника на ЕГ “Бертолт Брехт“ Тодор Чергаров. В изключително емоциалната продукция Мария Чергарова, от първо лице, разказа за мисията, която е осъзнала като своя преди 15 години с учредяването на Сдружението за онкоболни, за това, че Центърът има специално място в живота на онкоболните. "Избирайки своето признание, аз избрах своя начин на живот", сподели във филма Мария Чергарова.
В живота на хората, потърсили Центъра за онкоболни това място обаче не се нарича просто "Център" , това не е просто място, не е просто услуга, а човешко отношение, топлина, разбиране, помощ, която за нуждаещите се е дошла именно от Мария Чергарова. Затова днес тя заслужено получи поздравления от гостите и благодарности от хората, на които е помогнала. Потребителите на услугите на Центъра поднасяха като подаръци колажи от снимки или лично изработени от тях сувенири. И пожеланията, които гостите оставиха на специално нарисувано дърво, също бяха сърдечни и искрени.

Пазарджик


 


Тази страница е видяна: 1392

 Публикувано от: pamedia на Thursday 05 May 2016 - 15:21:57

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Паметна плоча на Мариола Доспевска беше открита в Пазарджик
Гинче Караминова беше почетен гост на втората годишнина на Центъра за социална рехабилитация на онкоболни
Паметна плоча на ротмистър Никола Чунчев ще бъде открита в Деня на Независимостта
Паметна плоча на Илю Анев (Топчията) беше поставена в Памидово по инициатива на младежи от ГЕРБ
Училище „Проф. Иван Батаклиев“ ще открие паметна плоча на патрона си
Кметът Йордан Младенов откри паметна плоча на Васил Куманов в К. Димитриево
Евродепутат Илияна Йотова инициира изграждането на паметна плоча на загиналите в мирно време войници
Петата годишнина от приемането ни в ЕС ще бъде отбелязана и в региона
Поставиха паметна плоча на Лъчезар Цоцорков върху Мемориалната стена на музея в Панагюрище по инициатива на фондация „Цоцорков род“
Велинград отбелязва петата годишнина от връчване на приза „СПА столица на Балканите”Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6281 сек., 1.5237 от тях за заявки.