RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Илияна Йотова:Нужна е обща програма за развитие на планинските региони в Европа

"Амбицията ни е да направим обща програма за развитието на планинските региони, а не за всеки поотделно, каквато е досегашната политика" – заяви Илияна Йотова на днешното заседание на комисията по регионално развитие на  Европейския парламент. Докладът е по инициатива на българския евродепутат и днес тя получи подкрепата на всички парламентарни групи при първото четене на предложения проект.
При представянето му тя подчерта, че трябва да се търсят допълнителни възможности на европейско ниво и с европейски подход за развитието на тези региони  за следващия финансов период. Целта е да се приложи политиката на сближаване на ЕС за изравняване на стандартите на живот в специфичните условия на живот в тези региони, да се  отделят  целеви средства, особено за слабо развитите планински региони.
Според доклада на Йотова инвестициите на ЕС трябва да се насочат предимно към създаването на заетост чрез подкрепа на малките и средни предприятия, въвеждане и развитие на дуалното обучение. Европейската помощ трябва да компенсира  трудната достъпност и условията, които затрудняват бизнеса в планинските региони. Планините представят възможности не само за селското стопанство и туризма, но и за възобновяема енергия на основата на водните ресурси, вятър, слънце и биомаси. Основен акцент в предложенията е опазването на околната среда и  адаптирането към климатичните промени. В аргументите за за своя доклад Илияна Йотова подчерта демографския срив, който засяга цяла Европа, особено в слаборазвитите планински региони."Няма как да задържим активните и младите хора, ако не се изградят добри комуникации и не се финансира допълнително широколентов Интернет" – допълни тя. Основната цел на инициативата на българския евродепутат е не само специална програма за развитието на планинските региони, но и цялостна стратегия, с конкретни законодателни предложения на ЕК.
В началото на февруари Илияна Йотова ще представи цялостно проучване за състоянието и перспективите за развитие на планинските региони в България.
Докладът ще бъде гласуван в комисията по регионално развитие през март и се очаква да влезе в пленарната зала на ЕП през май или юни.


Тази страница е видяна: 813

 Публикувано от: pamedia на Thursday 14 January 2016 - 16:55:32

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Европейската комисия прие предложението на Илияна Йотова за допълнителни средства за планинските региони
Илияна Йотова: Отпуснатите от Европа средства за наводненията са недостатъчни
Илияна Йотова:България може да е мост между Европа и Русия
Илияна Йотова: България е на първо място в Европа по най-бърз растеж на младежката безработица
Илияна Йотова: Каквито и решения да се взимат в Европа, те трябва да отговарят на националния ни интерес
Илияна Йотова: Споразумението с Турция няма да спре хората, нито ще ограничи влизането им в Европа
Проф. Л. Цоцорков: Без развитието на местния добив на суровини е застрашено устойчивото развитие на Европа
Бюрото по труда обяви 22 места по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси
Община Стрелча осигури работа на 72 безработни лица по програма „Развитие на човешките ресурси”
Община Пазарджик стартира разработването на Инвестиционна програма на Интегрирания план за градско развитиеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5066 сек., 1.4050 от тях за заявки.