RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Държавен архив – Пазарджик отбелязва 115 години от рождението на Асен Калоянов – поет, писател, преводач

Асен Калоянов е роден на 13.09.1900 г. в Пазарджик. Баща му, Браян Петков Калоянов е от с. Доганхисар, край Дедеагач, (дн. Гърция), а майка му - Стоица Т. Петкова е родена в с. Ляхово, Пазарджишко.
Образованието си Асен Калоянов получава в Пазарджик, когато и прави първите си литературни опити. Сътрудничи на почти всички младежки списания: "Ученическа мисъл, "Светли зари", "Чайка", "Лебед", "Теменуги" и други. През 1921 г. започва издаването на списание "Хиацинти", от което излизат 3 броя.
След завършването на гимназия, Асен Калоянов работи една година като учител в с. Голак, Софийско и след това като данъчен агент в Градското финансово управление - Пазарджик.
През февруари 1924 г. заминава за София с намерение да работи и учи в Софийския университет, но по-късно той и приятелят му Иван Панчев решават да заминат и работят като учители в с. Голямо иб дере, Мастанлийско (дн. Момчилградско).
През септември 1925 г. Асен Калоянов отива в София и записва да следва славянска филология. Занимава се активно и с литературна работа. Коректор е във в. "Народ", сътрудничи във в. "Социалистическа младеж" и "Обществена мисъл". През 1931 г. сключва брак с Мария Станчева. Почти три години е без постоянна работа, след което е назначен за библиотекар в Държавната печатница. През януари 1945 г. постъпва на работа като редактор на списание "Известия на Главната дирекция на труда", а след спирането на списанието през 1950 г., е назначен за референт към БТА - София. От началото на 1956 г. става коректор в Издателство "Български писател".
Асен Калоянов пише предимно стихове, но в своята литературна дейност създава и поредица от разкази, фейлетони, пътеписи, литературно-критически статии, превежда стихове и разкази главно от руски автори. През 1968 г. участва в международния литературен конкурс в Рим "Arte pro arte" ( "Чрез изкуството за изкуството") и е награден с грамота и сребърен медал.
В продължение на пет десетилетия написва повече от 500 стихотворения за възрастни и деца, събрани в стихосбирки: "Понякога, кога съм насаме" (1923 г.), "Гонитба" (1925 г.), "Скиталчество" (1926 г.), "Пратеник" (1927 г.), "Под сянката на града" (1929 г.), "Година" (1930 г.), "Жертвен кръст" (1931 г.), "Стъпки по брега" (1933 г.), "Под открито небе" (1936 г.), "Пъртина" (1939 г.), "Козарче; Детски стихове (1939 г.), "На открито" (1940 г.), "Изневиделица" (1941 г.), "Пътища и кръстопътища" - избрани стихове (1970 г.).
През 1970 г. е награден е с орден "Кирил и Методий" - І степен и е обявен с грамота от ИК на Градския народен съвет за почетен гражданин на Пазарджик.
Асен Калоянов умира на 25 март 1974 г.

asenkaloqnov_ukaz.jpg asenkaloqnov_gramota.jpg
 Указ на Президиума на НС за награждаване на Асен Калоянов с орден „Кирил и Методий” – І степен, по случай 70 годишнината му и за литературната дейност  Грамота на Асен Калоянов от ИК на ГНС – Пазарджик,
с която го обявяват за почетен гражданин на града

Документите за личния фонд на Асен Калоянов са предадени от съпругата му Мария Калоянова в Окръжен държавен архив - Пазарджик през 1983 г. Фондът е заведен под №1073.  Включените в него документални материали са от биографичен характер, от творческата дейност, лична кореспонденция, изобразителни материали и документи на други лица, свързани с фондообразувателя.

Искра Андонова
гл. експерт, Държавен архив - Пазарджик


Тази страница е видяна: 1826

 Публикувано от: pamedia на Thursday 12 November 2015 - 15:33:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На 1 ноември Държавен архив Пазарджик отбелязва 55 години от създаването си
Държавен архив - Пазарджик: 155 години от рождението на Михаил Такев
Държавен архив - Пазарджик
100 години от рождението на Антон Югов
Държавен архив – Пазарджик
110 години от рождението на Богдан Овесянин
Държавен архив – Пазарджик:
120 години от рождението на актьора Васил Тотев
100 години от рождението на Борис Христов (дигитална изложба на Държавен архив-Пазарджик)
110 години от рождението на шлагерния певец ГЕОРГИ ШАРАНКОВ
Държавен архив - Пазарджик
Държавен архив - Пазарджик: Живот, отдаден на театъра. 125 години от рождението на Христо Славчев
Държавен архив – Пазарджик: Любима оперетна певица (95 години от рождението на Лиляна Кошлукова)
95 години от рождението на Росица Георгиева – есперантист
Искра Андонова гл. експерт, Държавен архив - ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6504 сек., 1.5405 от тях за заявки.