RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Съдът отмени Наредбата за паяка

Със свое решение от 15 декември Административен съд Пазарджик отмени  Наредба за организацията и дейността по принудително преместване и принудителното задържане на МПС без знанието на техните собственици или на упълномощени от тях водачи, приета с решение № 107 от 10.06.2009 г., на Общински съвет гр. Пазарджик.
Делото бе образувано по жалбата на 7 граждани, като в съдебното заседание са конституирани още 5 лица в качествато им на жалбоподатели.
Както по делото за отмяна на прословутия чл.14 от Наредбата за обществения ред, така и в този случай съдът открива процесуални нарушения при приемането на нормативния акт, относящи се до публикуването и сроковете за това на проектите.
В мотивите се отбелязва, че "по делото не се събраха доказателства окончателният проект на Наредбата да е публикуван в интернет страницата на сайта на Община гр. Пазарджик. Публикуван е единствено първоначалният проект на Наредбата, който в последствие е бил изменен и допълнен и на практика представлява един нов проект, който е следвало да бъде обект на ново обсъждане."
В конкретния случай по делото се установява, че след отмяната по съдебен ред на Наредбата, приета с решение № 28 от 03.04.2008 г., проектът на същата е публикуван в интернет страницата на сайта на Община гр. Пазарджик на 18.05.2009 г., ведно с мотивите към нея. След публикуването на проекта е направено изрично искане от вносителя – кмета на Община гр. Пазарджик за становище от ОД на МВР гр. Пазарджик. В отговор на това комисия при ОД на МВР гр. Пазарджик е взела становище с рег. № 22421 от 28.05.2009 г., с което са направени предложения за изменения, допълнения и отмяна на посочени текстове от публикувания проект на Наредбата. Последвало е изготвянето на нов проект на подзаконовия нормативен акт, който е съобразен с предложенията на ОД на МВР гр. Пазарджик, и в който са отменени и изменени редица текстове.
И тук вече съдът намира най-същественото нарушение, тъй като не е  установил новият проект на Наредбата или направените изменения и допълнения в текста й да са публикувани, съгласно разпоредбата на чл. 26, ал. 2 от ЗНА в 14-дневен срок.
Освен това  се установява и липса на доклад за съответствие с правото на ЕС .В предложението на кмета на общината се съдържат мотиви относно причините, които налагат приемането, целите които се поставят и очакваните резултати. В мотивите към проекта на Наредбата обаче липсва анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. В предложението, както и писмените бележки на процесуалния представител на ответника е застъпено становище, че предлаганата Наредба е подзаконов нормативен акт за прилагане на отделни разпоредби на Закона за движение по пътищата, поради което, съответствието й с правото на Европейския съюз е предопределено от съответствието на ЗДвП с правото на Европейския съюз. По делото, обаче не са представени доказателства, от които да е видно изпълнението на това императивно законово изискване за приемане на нормативен акт. Обявяването на проекта на Наредбата, без същият да е придружаван от законоустановените мотиви към него, е довело до ограничаване на възможностите за отправяне на предложения и становища от страна на заинтересованите лица. По този начин е нарушено и законовото изискване на заинтересованите лица да бъде осигурен най-малко 14-дневен срок за отправяне на предложения и становища, счита съдът и постановява отмяната на наредбата.
Освен това присъжда на жалбоподателите да бъдат изплатени направените по дзелото разноски в размер от 450 до 480 лева.
Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред ВАС
Тази страница е видяна: 2140

 Публикувано от: pamedia на Friday 16 December 2011 - 10:05:04

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Съдът отмени вечерния час за ученици в Наредбата за обществения ред Пазарджик, заради противоречие със Закона за закрила на детето
Председателят на ОбС е обжалвал пред ВАС решението срещу наредбата за "паяка"
Съдът отмени решението на ОИК за дерегистрация на Боби Даскалов
Съдът отмени още една заповед на кмета за общински търг
Съдът отмени глоба за превишена скорост, засечена с мобилна камера в с. Звъничево
И плажът трябвало да се продава по Закона за приватизацията, съдът отмени решението на Общинския съвет
Приватизационната каша с Абаджиевата къща съвсем се сгъсти, съдът отмени поредно решение на ОбС
Съдът окончателно отмени 11 глоби от кмета на Пазарджик, наложени на депутата от БСП Димитър Димитров
Съдът отмени забрани за вид икономическа дейност при наличие на задължения към Общините Септември и Лесичово
Съдът отмени отказ на Общината да издаде удостоверение заради данъчни задължения на собственикаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.8369 сек., 2.7602 от тях за заявки.