RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Приключиха проверките на РИОСВ-Пазарджик в речните легла

От екоинспекцията в Пазарджик съобщават, че проверките  за наличие на нерегламентирани замърсявания с отпадъци в речните легла и прилежащите им територии в 12-те общини на област Пазарджик са приключили.
В изпълнение на заповедта на министъра на околната среда и водите от 12 февруари 2015 г., инспекцията уведоми кметовете на всички общини да предприемат мерки за недопускане на зъмърсявания с отпадъци, включително на речните легла и прилежащи им територии, както и мерки за почистване, в срок до края на март.  

 Общо 31 проверки са извършили 14 екипа от експерти на РИОСВ  по поречията на реките Марица, Пишмишка, Крива река, Тополница, Луда Яна и притоците й Елшишка,  Панагюрска Луда Яна, Мареш и Банска Луда Яна, на реките Умишка, Розовска, Стара река, Чепинска, Яденица, Фотинска, Новомахаленска, Луда, Доспатска, Мътница и на отводнителни канали в 12-те общини и 19  кметства. За констатирани замърсявания са дадени 31 предписания, 30 от които са изпълнени.

Експертите са установили, че от растителни и битови отпадъци са почистени речните корита на Елшишка и Панагюрска Луда Яна, коритото и бермата на р. Марица при селата Синитово и Говедаре, десният бряг на р. Мареш в Панагюрище и ската на р. Умишка в Брацигово. Общините Велинград и Ракитово са изчистили замърсени с отпадъци терени в коритата на реките Чепинска и Мътница, а община Сърница разчисти брега на р. Доспатска от битови отпадъци.

Санкционирани са единствено кметове от Община Пазарджик. Глоби от по 1400 лева са наложени на кметовете на Звъничево, Огняново и Черногорово.
 Акт за административно нарушение и наказателно постановление за глоба в размер на 3000 лв. са съставени на кмета на Пазарджик.  На Тодор Попов е съставен и акт за неизпълнено предписание за почистване от отпадъци на замърсени терени в леглата и прилежащи територии на Марица и Тополница, в землището на областния град. Предстои издаване на наказателно постановление.

РИОСВ оценява като добри резултатите от почистването в общините Лесичово, Панагюрище, Пещера и Стрелча.
По предписания на инспекцията, освен замърсявания с отпадъци, от речните легла и прилежащите им територии е отстранена дървесна и храстова растителност за осигуряване на оптимална проводимост на речните корита.
Тази страница е видяна: 948

 Публикувано от: pamedia на Monday 18 May 2015 - 15:08:52

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
РИОСВ – Пазарджик разпореди на кметовете да проверят речните легла
РИОСВ-Пазарджик даде предписания на кметовете да почистят речните легла
В Пазарджишко проверките на обекти, използващи газ, приключиха с два акта
Приоритет на проверките на РИОСВ-Пазарджик през август е било изпълнението на дадени предписания
РИОСВ-Пазарджик разпореди на общините да чистят речните корита и пътищата от отпадъци
От проверките на РИОСВ за крайпътни сметища ще го отнесат с актове кметовете на Белово и Сестримо
РИОСВ отчете изпълнението на предписанията за чистене на речните корита по общини
„Асарел-Медет” АД и Български център за зелена икономика приключиха проекти за мониторинг на река Асарелска
Ученици от Пазарджик, Панагюрище и Белово ще чистят речните корита
Проектите по Публичната инвестиционна програма в Пазарджик и Белово са изпълнени на 75%, констатира специална комисия, проверките продължаватТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6036 сек., 1.5367 от тях за заявки.