RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Около 10 автомобила годишно се преустройват за шофьори с увреждания
Ежегодно за нуждите на  шофьори с физически увреждания се преустройват 10-12  автомобила. Това съобщиха от „ВИП Плюс Медикотехническа лаборатория“, която е лицензирана от Агенцията за хората с увреждания да прави такива преустройства. Цената е между 600 и 1 200 лв., като до този праг разходите могат да се финансират от Агенцията за социално подпомагане. 
Всеки автомобил може да бъде пригоден за шофиране от инвалиди, казва 47-годишният Стефан Тенев, който съчетава работата на протезист и автомонтьор в лабораторията на „ВИП Плюс“ в Стара Загора. Той пояснява, че е препоръчително преди преустройството скоростната кутия на колата да се смени с автоматична, ако не е поставена такава производствено. Възможните преустройства са над 20, като се правят различни комбинации. За да може автомобилът да се управлява от човек с ампутация, с протези или просто с намалена подвижност на краката, най-често се налага изграждането на лостови системи, с помощта на които газта и спирачката се прeхвърлят на волана. Друго преустройство е свързано с поставянето на специална въртяща топка на волана за по-лесно управление при проблем с ръцете. Може да се смени мястото на лоста за мигачите, да се разширяват и повдигат педалите на автомобила, да се удължи скоростният лост и др. Възможно е да бъдат монтирани и различни помощни устройства и принадлежности, като например предпазител върху педала на газта или устройство за освобождаване и застопоряване на ръчната спирачка. Техническите промени отнемат между 1 и 3 дни, а гаранцията е 12 месеца.
Стефан Тенев е единственият специалист у нас, който лицензирано се занимава с преустройство на автомобили за шофиране от хора с увреждания. Прави това вече повече от 17 години и казва, че няма готова схема за преустройство – всичко е напълно индивидуално съобразно нуждите на шофьора. При него идват хора от цяла България, преустройвал е автомобили дори за Италия. Всеки автомобил преминава през комисия на „Технотест“, за да се потвърди готовността на автомобила за движение и управление след преустройството. До момента Стефан е работил по над 400 коли и досега няма върнат автомобил за корекции. 


Тази страница е видяна: 1122

 Публикувано от: pamedia на Monday 04 May 2015 - 12:12:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В изгорялата къща семейство отглеждало 13-годишно дете с увреждания, надява се добри хора да помогнат
Пияни шофьори и водачи с чужди регистрационни табели на автомобила са задържани
Засечени са четирима пияни шофьори и един, управлявал с чужди номера автомобила си
Около полунощ в Пазарзджик са задържани двама шофьори, единият - дрогиран, а другият - пиян
В Панагюрище е блъснато 11-годишно момиче, в Пазарджик - 14-годишно момче
Около 600 полицаи ще гарантират реда в дните около евровота и на баловете
Два автомобила се самозапалиха за един ден в Пазарджик
Четири автомобила във верижна катастрофа
Два товарни автомобила са закъсали на магистралата при Пазарджик
За палежа на автомобила на Районния прокурор има задържанТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4660 сек., 1.3612 от тях за заявки.