RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
144 хил.лв. загуба и уверения за положителен резултат догодина от "Тролейбусен транспорт"

ПазарджикТочката, станала повод за поредния репортаж mо БТВ срещу кмета Тодор Попов, бе първа в дневния ред на вчерашното заседание на Общински съвет Пазарджик. Тя бе докладвана от Георги Гайдаров, който е и член на Съвета на директорите на "Тролейбусен транспорт" АД.
Той посочи, че в комисиите на местния парламент при проведения дебат са формулирани някаолко въпроса и първият е за финансовия резултат на дружеството,  съпостваен с този от предходната финансова година. "Да, финансовият резултат на дружеството за 2014 г. е този - 144 хил. лв. загуба. Предишната година финансовият резултат е положителен в размер на 10 хил. лв. На всички комисии ние обосновахме на какво се дължи тази загуба", каза Гайдаров в началото на изложението. Той посочи, че в годините назад резултатът от основната дейност на фирмата е бил отрицателен. Като основен фактор за 2014 г. посочи, че със закупуването в края на 2013 г. на 8 мотриси с отчетна стойност 2 млн. 750 хил. лв. нарастват общите амортизационни разходи до 313 хил. лв.  в края на 2014 г., като за предишната сумата е била 160-170 хил. лв. На второ място е изграждането на автогарата  и направените разходи за над един милиона лева.
"Коментирах с оперативното ръководство, с одитора и  всички са на мнение, че догодина ще е налице положителен финансов резултат под влиянието на редица фактори. Първо,от дейността на самата автогара, приходите ще нараснат в десетки хиляди левове, нараствайки обема на предлаганите услуги, наред с другите мерки,които са предприети по отношение икономия на разходите. В крайна сметка, тези фактори ще доведат до положителен финансов резултат догодина", прогнозира Георги Гайдаров.   
Обсъждането започна с въпрос на общинския съветник Румен Петков относно показателите ликвидност и финансова автономност на дружеството, "тъй като от приложения сравнителен анализ установявам, че по показателя ликвидност е намаляла 2 пъти ликвидността на дружеството - от 0,85 на 0,44. По показателя "финансова автономнст" ми прави впечатление, че от число 1, 04 е спаднало на 0,7. Може ли да обясните тези други показатели, попита Петков.
Ликвидността какво означава - дружеството да не разполага с паричен ресурс, с който да оперира. Напротив, вижте има справка в края на годината с какви налични средства разполага дружеството както в банковите си сметки, така и в касата на дружеството, отговори Георги Гайдаров.
Следващият въпрос на Румен Петков бе за вътрешната задлъжнялост,  формирана със свързани с единия акционер лица, която  в годишния  финансов отчет на дружеството за 2014 г.съставлява : задължения със срок над една година към финансови предприятия в размер на 212 000 лв. и към свързани с асоциирани и смесени предприятия със срок до една година в размер на 1 381 000 лв. В обяснението Гайдаров посочи, че заемът от ДКЦ I в размер на 900 хил. лв. не е използван и е по сметките на дружеството, което ще обяви какво ще прави с него, а  заем от  380 609.77 лв.от  "Стил М” ООД  е бил взет за два  дена и е върнат.
На последвалата поредица от въпроси, зададени от общинския съветник Евтим Янев и по негово искане, отговаря изпълнителният директор на "Тролейбусен транспорт" Михаил Фолев.
На въпроса за  разхода от 38 002 лв. по договор за наем на лек автомобил с фирма „Булфарма“ ООД, от които  10 500 лв. – наем , 8327 лв. – части и ремонт и 19 175 лв. - гориво, Фолев отговори, че автомобилът е ползван от него  и договорът е прекратен.
На съмнението дали не представлява конфликт на интереси управлението на две дружества  - на "Хебър бус" и на "Тролейбусен транспорт", изпълнителният директор отговори, че в единия случай е като физическо, а в другия - като юридическо лице и според юристите му това не е закононарушение.
По отношение доколко може да става въпрос за конкуренция между автобусния и тролейбусния транспорт,посочена като фактор за отрицателния финансов резултат, след като се управляват от един и същ човек, Фолев отговори, че се има предвид
конкуренцията на външни автобусни фирми, до средата на миналата година, преди да се изгради новата автогара, когато всяка спирка била превърната в своебразна автогара. 
Евтим Янев постави и въпрос за платени 14 032 лв. за наем конферентна зала в Гранд хотел „Хебър”, на което отговорът бе, че там са провеждани обучения на персонала на дружеството.
Предложението на Янев да се назначи  контрольор , който да провери годишния финансов отчет, а членовете на Съвета на директорите на дружеството да не бъдат освобождани от отговорност за 2014 г. бе отхвърлено и мнозинство упълномощи кмета Тодор Попов да представлява Общината в Общото събрание на акционерите на 5 май.
Тази страница е видяна: 1132

 Публикувано от: pamedia на Friday 01 May 2015 - 12:55:51

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
"Тролейбусен транспорт-Пазарджик" отчита още по-голяма загуба през 2017 г.
Шест инвитро мами, подпомогнати от община Пазарджик, са с положителен резултат
И 25-годишна от семейството на заразената в столична болница 50-годишна пазарджиклийка е с положителен резултат за COVID-19
До Изп.директор на Тролейбусен транспорт ЕАД гр.Пазарджик
До Изп. директор на Тролейбусен транспорт ЕАД гр.Пазарджик
Съакционерът в „Тролейбусен транспорт” е инвеститора в автогарата
Тролейбусен транспорт ще работи с празнично разписание от 1 до 6 май
Синът на Тиков е поел управлението на „Тролейбусен транспорт“
Временно се редуцира общественият градски, тролейбусен, и извънградски транспорт в Община Пазарджик
"Тролейбусен транспорт" в неделя ще вози безплатно по всички линииТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5095 сек., 1.4179 от тях за заявки.