RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Как ще изглежда обновената болница на Панагюрище, чийто ремонт за 55 млн. лева започна днес

mbal_sabonikolov_proj.jpgСъс символична първа копка днес – 29 април, започна изпълнението на мащабния ремонт и техническото обновление на МБАЛ „Събо Николов“ в Панагюрище. Проектът е за 55 милиона лева и до края на годината ще превърне болницата в свърхмодерен медицински комплекс с многопрофилна дейност и нов онкологичен център. 
          
Гости на събитието днес бяха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, неговите заместници Стефан Мирев и Гинче Караминова, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общинския съвет в Панагюрище Станимир Велчев, кметът на община Стрелча Иван Евстатиев, директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова, членът на Надзорния съвет на НЗОК Пенка Георгиева, архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов, общински съветници, представители на панагюрския бизнес, изпълнителното ръководство на „Асарел-Медет“АД и десетки лекари и медицински работници.

          Управителят на „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД д-р Борислав Ацев представи параметрите на мащабния проект и заяви, че до момента над 300 специалисти са изявили желание да започнат работа в медицинския комплекс.  Кметът на община Панагюрище Никола Белишки заяви, че не се съмнява в успеха на проекта и допълни, че с днешната първа копка се слага началото на края на проблемите в панагюрското здравеопазване.
mbal_sabonikolov_coc.jpg         „Вярвам, че днес е един добър ден за гражданите на общините Панагюрище и Стрелча, както и за гражданите от цялата страна“, каза от името на инвеститорите председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков. „Ние, работещите и акционерите в „Асарел-Медет“ АД, вярваме, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след нас и че за това не е достатъчно само да спазваме законите и да си плащаме данъците. След залата трезор и връщането на Панагюрското златно съкровище, изграждането на СПА център с 25-метров закрит плувен басейн с минерална вода, строителството на многофункционалната спортна зала с две хиляди места, сега дойде времето и за реализацията на най-големия и най-важен проект за двете общини - реконструкцията и модернизацията на общинската болница „Събо Николов“ и превръщането й в уникален, модерен медицински комплекс не само за България, но и за Югоизточна Европа“, заяви проф. д-р Л. Цоцорков.

       Сред гостите на церемонията по първа копка бе и заместник-ректорът на Медицинския университет в София проф. д-р Алексей Алексеев, който призна, че е посещавал много елитни здравни заведения в цяла Европа, но никъде не е виждал медицински комплекс от класата на този, с който ще разполага Панагюрище в края на тази година.    
       Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Фани Петрова, подчерта, че Министерството на здравеопазването и РЗИ  приветстват проекта и тази значима инвестиция в здравеопазването.   
Пенка Георгиева, която е председател на пациентската организация „Заедно с теб“, заяви, че като пациент и член на  Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса се радва, че в България ще се реализира проект на такова ниво и българите няма да търсят лечение зад граница.

mbal_sabonikolov_gosti.jpg     Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков пожела успех на инвестицията и връчи благодарствени грамоти на ръководството и  екипа на „Асарел-Медет“АД за оказаната помощ по време на снежното бедствие в района на Велинград в началото на месец март тази година. Тогава четиричленен екип на дружеството в състав д-р инж. Ангел Костов, Цветан Николаев, Цветан Петров и Димитър Гергински, с помощта на булдозер „Caterpillar CAT D8-T”, в продължение на няколко дни прокара над 40 километра пътища в затрупаните със сняг високопланински населени места. „Спасителите на Велинград“ също получиха благодарствени грамоти от областния управител Трендафил Величков.
      

Основната цел на проекта е изграждането на модерен високотехнологичен болничен комплекс с онкологичен център и комплексна многопрофилна дейност. Предстои да бъде извършена реконструкция на съществуващата сграда на болницата и допълнително да се построи онкологичен център, технологично свързан с нея. Проектът ще бъде реализиран с публично-частно партньорство между Община Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и десетки лекари и медицински специалисти от Панагюрище и страната.         
Прогнозната стойност на инвестицията е около 55 милиона лева, които ще бъдат вложени до края на тази година в строително-монтажни работи и ново оборудване. Изграждането на новия комплекс е най-мащабният проект в сферата на българското здравеопазване за последните 25 години. Основен инвеститор е „Асарел Панагюрище Здраве“ООД.  На всеки 50 пациенти, които ще се лекуват в онкологичния център, държавата ще пести по около 1 милион лева, тъй като цените, на които ще се извършват услугите по здравна каса, ще са около два пъти по-ниски тук спрямо цените в Турция и три пъти по-ниски спрямо цените в Германия.
В новия онкологичен център ще бъдат внедрени двата най-добри за  България и за Югоизточна Европа мултимодални медицински линейни ускорителя от най-високия клас в света.
 Окомплектовката им покрива всички показания на алтернативните технологии в комбинация с всички модерни техники за конвенционална лъчетерапия, заедно със система за стереотаксична радиохирургия. Тя позволява извършването на широк кръг радиохирургични манипулации и използва нова технология за проследяване на тумора в реално време.
Високите технологии ще позволят да се въведе за пръв път в България едновременно съчетаване на  образни диагностични методи (позитронно-емисионeн томограф /ПЕТ-СТ/, магнитен резонанс, компютърен томограф,  роботизиран ангиограф, ултразвукови методи и други) с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи, телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности, което  ще предостави на българските пациенти качество от световно ниво.
За целта ще бъде оборудван хирургичен комплекс с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф. В панагюрския болничен комплекс ще бъде внедрена уникална система за профилактика и противодействие на вътреболничните инфекции с възможности за осъществяване на регионална програма, което е възможно благодарение на закупената свръхмодерна микробиологична лаборатория за изключително бърза и прецизна диагностика. Лекарственото лечение на онкоболните и други видове заболявания ще се извършва с автоматизирана система за дозиране и прилагането им. 
Болничният комплекс ще включва 268 легла и 520 души медицински и немедицински персонал, като само в обучението на кадрите е предвидено ежегодно да се влагат по 400 хиляди лева. Планираната дейност в него ще обезпечи уникален комплексен подход към пациентите от профилактика до диагностика, лечение и рехабилитация въз основа на интердисциплинарен подход. Тази дейност ще бъде резултат от системата за постоянна квалификация на персонала и използването на свръхмодерни и високи технологии, съществуващи само във водещи лечебни заведения по света.
На базата на медицинския комплекс ще бъде изграден и учебно-изследователски и научен център, който ще работи в партньорство с медицинските университети в България и чужбина. Там ще бъде осъществявана  научна и преподавателска дейност от български и чуждестранни специалисти. Медицинският комплекс с високотехнологичен онкологичен център ще постави Панагюрище на здравната карта не само в България, но и в Югоизточна Европа. Тази страница е видяна: 8201

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 29 April 2015 - 17:00:12

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
По 500 лева получиха двама абитуриенти, чийто попечител е кметът
Д-р Станимир Куюмджиев:
От биволите до иглата (разговор с една столетница, чийто рожден ден е днес)
Министър Ивелина Василева открива пречиствателната станция и обновената ВиК мрежа в Панагюрище
Започна ремонт на 12 улици в Стрелча
Започна ремонт на училището в Калугерово
Белодробната болница във Велинград започва мащабен ремонт. Нови кабинети осигуряват още по-добро лечение
Във Велинград започна ремонт на сградата на Районната прокуратура
Община Пазарджик започна ремонт на градинката за паметника на Буров
С първа копка от кмета на Пещера Н. Зайчев и на Капитан Димитриево Иван Златинов започна основен ремонт на мост в селото
400 хиляди лева за частичен ремонт на пътя Велинград-СърницаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5112 сек., 1.4113 от тях за заявки.