RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Цветя и склонени глави пред Паметника на жертвите от комунизма

pam_zertvi_kom14a.jpgОбществени личности и граждани се събраха днес пред Паметника на жертвите на комунизма в Пазарджик. За всички тях датата 10 ноември 1989 година и комунистическият режим преди това са били част от личния им живот и съдбата им. Със свеждане на глава и букет цветя те отдадоха почитта си към жертвите на комунизма.
Поклонението беше организирано от местната структура на Реформаторски блок с покана към гражданите да се включат в отбелязване на 25-та годишнина от демократичните промени.

pam_zertvi_kom14b.jpgНародният представител от Реформаторски блок Бойка Маринска заяви пред събралите се да отдадат почитта си към жертвите на комунизма, че 10 ноември е датата, която винаги ще ни връща към събитията от 89-та година - "събитията, които тръгнаха от бившата ГДР, през България, за съжаление, окървавиха революцията в Румъния и преминаха през всички източноевропейски страни".
"Това е дата, която трябва да се помни и аз искам изразя съжалението си от факта, че 90% от младите хора до 30-годишна възраст не знаят за тия събития. Това го показва анкета, направена буквално преди няколко дни. Ние сме хората, които трябва да върнем паметта, да разказваме повече за тези събития, защото те наистина са паметни. Паметта трябва да се съхрани, защото миналото винаги е определяло бъдещето.
През всичките тези 25 години, на всички избори народът, българският, е имал надеждата, че нещо ще се случи, че поредния месия ще дойде и ще ни спаси. Но спасението е във всеки един от нас, промяната е в нас. Много се надявам, че този път новото правителство, което беше създадено много трудно, с родилни мъки, но в крайна сметка стъпи на една по-широка политически представена платформа и основа, което ми дава основание да се надявам, че този път нещо ще се случи". Това заяви Бойка Маринска и като народен представител и част от законодателната власт пое ангажимент да бъде част от промяната.
Сред присъстващите беше и водачът на групата общински съветници от ГЕРБ в Пазарджик Тодор Георгиев. "Чувствам се съпричастен към всичко това, което се е случило до 89-та година и е засегнало лично моето семейство. Не бих искал да влизам в детайли, , но искам младите хора да знаят тази дата", каза Тодор Георгиев.
Петър Ангелов от БЗНС направи равносметка на промените в България. "Докато Германия празнува,  България боледува и тъгува за разрухата, която се случи през този четвърт век, за младите хора, които напуснаха страната ни, за всичко това, което ние наричаме упадък. Днес сме тук за да сведем глава пред тези, които дадоха живота си в борбата срещу комунистическата диктатура. Не знам как се чувстват те, виждайки разрухата в държавата", сподели Петър Ангелов.
Официално в България Денят за почит към жертвите от комунизма се отбелязва на 1 февруари. Решението за това беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов", който прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1992 – 1996) и Петър Стоянов (1997 – 2002) за такъв ден.
1 февруари 1945 г. остава в историята ни с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Осъдени на смърт за 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов  - общо 23 политици. На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.Тази страница е видяна: 632

 Публикувано от: pamedia на Monday 10 November 2014 - 13:57:45

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На 1 февруари - цветя пред паметника на жертвите на комунизма в Пазарджик
Поединично и на партийни групички поднасяха днес цветя пред паметника на жертвите на комунизма
На 10 ноември пред паметника на жертвите на комунизма
Десетки сведоха глави и поднесоха цветя пред паметника на Левски в Пазарджик
25 години от 10 ноември ще бъдат отбелязани пред паметника на жертвите от комунизма в Пазарджик
1 февруари е ден на почит към жертвите на комунистическия режим. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника в Пазарджик
На 18 юли от 10.00 ч. в Пазарджик пред паметника на Левски ще сведем глави
Цветя пред паметника на Ботев
Цветя пред паметника на равноапостолите св. св. Кирил и Методий
В Пазарджик стотици поднесоха цветя пред паметника на БотевТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2550 сек., 1.2078 от тях за заявки.