RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Празникът в Стрелча в Деня на народните будители

Стрелча, Стрелча отбеляза Деня на народните будители пред паметника на Васил Левски. Слово произнесе кметът на Стрелча Иван Евстатиев.
„Днес ние отбелязваме един уникален по своя характер празник, който пряко се свързва с историческата памет, но и с настоящето. Наред с имената на Паисий, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев ние с гордост можем да отбележим и имената на стрелчани - поп Асен, Продан Граматик, архиепископ Рафаил Попов, хаджи поп Евстатий поп Проданов, Димитър поп Стайков и много други преди Освобождението”, посочи Иван Евстатиев.
Той подчерта, че още през Средновековието Стрелча е духовно средище и доказателство за това са останките и сведенията за църкви и манастири. В условията на робството българският дух се запазва чрез просветната и книжовна дейност на средногорската школа, в която влизат Стрелча, Панагюрище, Пирдоп и Копривщица.
„Днес в различните книгохранилища се съхраняват немалък брой средногорски ръкописи, сред които няма съмнение, че една значителна част са създадени в Стрелча – „Сборник от жития” на поп Георги, приписките на поп Асен, „Исторически чтения” на Бойчо поп Хаджиев и др. Стрелча остава важно средище на книжовно-просветен живот до самото Освобождение. Делото на просвещението не прекъсва и сред населението като център за това е  килийното училище. През 1844 г. се извършва прелом в образованието като в Стрелча се открива светско училище, едно от първите за страната. В първите години са учителствали местните учители от килийното училище – Добри Проданов, хаджи Евстати Проданов, а през 1848 г. учител в Стрелча идва Дякон Поликарп Чуклев. След него по препоръка на Найден Геров учител става високо просветеният за времето си Христо Г. Данов, за когото стрелчани пазят най-мили спомени.  Наред с децата любимият учител е учил на четмо и писмо и техните родители.”, каза още Иван Евстатиев.
Пред паметника на Васил Левски ученици от НУ „Паисий Хилендарски” изнeсоха поетичен рецитал по повод празника. В честването се включиха ученици и учители от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, общински съветници, общинска администрация, жители на града. С почит към будителите бяха поднесени венци и цветя.Тази страница е видяна: 1132

 Публикувано от: pamedia на Friday 01 November 2013 - 19:06:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Без шествие за Деня на народните будители в Пазарджик
В ПГСА вече отбелязаха Деня на народните будители
Програмата в Пазарджик за отбелязване на Деня на народните будители
Прояви по повод 1 ноември - Деня на народните будители
Тридневни инициативи на Младежкия дом за Деня на народните будители
Факелно шествие в Пазарджик в Деня на народните будители
Факелно шествие в Пазарджик за Деня на народните будители
Йордан Младенов : Поздравявам ви с Деня на народните будители – 1 ноември!
Многолюдно факелно шествие в Пазарджик за Деня на народните будители
НУ „Отец Паисий” отбеляза тържествено Деня на народните будителиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2887 сек., 1.2383 от тях за заявки.