RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Музеят в Пазарджик реди изложба с книги за Илинденско-Преображенското въстание

Илинденско-ПреображенскоНа 22 юли 2013 г., от 17:00 ч., в сградата на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита изложба "Илинденско-Преображенското въстание в българската историческа книжнина". Изложбата се реализира от Регионален исторически музей и Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев", които участват с най-добрите си материали по темата, съхранявани във фонда и специализираната историческа библиотека на музея и библиотечните фондове на най-голямата библиотека в Пазарджик. 


Илинденско-Преображенското въстание в Македония и Одринска Тракия от 1903 г. е продължение на националноосвободителните борби на българския народ от епохата на Възраждането, отбелязали своя връх с Априлското въстание от 1876 г. Същевременно то е част от десетилетните усилия на българския народ за постигане на национално обединение след Освобождението, започнали със Съединението през 1885 г. на Княжество България и Източна Румелия.

Неразривно свързано с българската национална история, Илинденско-Преображенското въстание същевременно е дълбоко проникнато от общоевропейски ценности – зачитане на живота, имота и честта на всеки човек, свободен политически живот, справедливо държавно управление. Тези принципи са заложени в програмните документи на дръзналите да се опълчат срещу тиранията на Османската империя българи от Македония и Одринска Тракия.

Неуспехът на въстанието и жестокото му потушаване остават едни от най-трагичните моменти в  нашата история. Героизмът и жертвоготовността  на илинденци и преображенци са основание за национална гордост и самочувствие.

Печатните издания, посветени  на Илинденско-Преображенското въстание, показват нестихващия интерес към  борбите на българите за национално освобождение и обединение. Най-ценното  притежание на музея по посочената проблематика е издаденият през 1904 г. „Мемоар на Вътрешната организация 1893 – 1903 г.”, включващ документални свидетелства за отминалите исторически събития. Във фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик се съхранява уникалното издание от 1931 г. „Алманах Македония”, богато илюстровано и съдържащо географски, етнографски и исторически сведения за българите в Македония.

В изложбата могат  да се видят и едни от най-добрите  изследвания в българската историография  относно въстанието от 1903 г., както и някои редки издания и периодичен печат от специализираната библиотека на музея и Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”.

Емоционална препратка  към автентичния дух на времето  са представените в изложбата: едно от най-ранните издания на „Хайдушки копнения” от П. К. Яворов и първото издание на книгата на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден” от 1977 г., по която е създаден великолепния български филм „Мера според мера”, а песните във филма са по стихове на Яворов.

Изложбата е част от поредицата инициативи на музея под надслов „За свободата на Отечеството”. Те са посветени на няколко паметни годишнини, които се отбелязват през 2013 година: 135 години от Освобождението, 110 години от Илинденско-Преображенското въстание, 105 години от обявяване на Независимостта. 


Тази страница е видяна: 1158

 Публикувано от: pamedia на Thursday 18 July 2013 - 12:57:20

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Музеят реди изложба „Оръжие от Руско - турската война (1877-1878 г.)”
Леон Бабачев реди самостоятелна изложба
Елеонора Хаджиниколова реди самостоятелна изложба в Пещера
Непоказвани творби на починалия точно преди година Петър Змийчаров реди Галерията за изложба
Музеят в Пазарджик тръгва по селата с пътуваща изложба
Изложба „Гергьовден в стария Пазарджик” ще открие Музеят ден преди празника
Музеят и галерията в Пазарджик – със съвместна изложба, посветена на 180 години от рождението на Левски
Музеят в Пазарджик показва изложба, посветена на 40 години от полета на първия български космонавт
Музеят в Пазарджик показва изложба, посветена на 70-та годишнина от края на Втората световна война
Румен Нечев реди изложба в ХГ "Станислав Доспевски"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8014 сек., 1.6960 от тях за заявки.