RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Непоказвани творби на починалия точно преди година Петър Змийчаров реди Галерията за изложба

Пазарджик
На 5 декември 2017 г. от 18 часа, вторник, в Художествена галерия "Станислав Доспевски" ще бъде открита изложба на Петър Змийчаров, съобщиха от културната институция. Експозицията включва непоказвани до сега творби на художника, както и творби от частни колекции.

Доц. д-р Петър Змийчаров е директор на ХГ "Станислав Доспевски" в периода 2009-2012 г.
Като директор Петър Змийчаров направи възможно осъществяването на изложби на автори като: Десислава Минчева, Любен Зидаров, Рин Ямамура, Атанас Атанасов, Симеон Спиридонов, Георги Веселинов, Васил Петров, Иван Милев, Ангел Гешев, Христо Дюлгеров. В залите на Художествена галерия "Станислав Доспевски" бяха подредени и изложбите: "Изкуството на екслибриса" (пълната колекция на Второто международно биенале проведено в София през 2005 г., с общо 246 автора), "Последната колекция в памет на Иван Кирков"(репродукции), "20 години пред керамичната пещ" (самостоятелна изложба на Маргарита Иванова), "През ключалката" (изложба с творби на художници работещи в галерията) и др. Организирани бяха изложби с творби от фонда на галерията: "С аромат на лято без правила", "Графика от фонда на галерията", "Форма и цвят в дърво", "Пейзаж", "Голо тяло". Залите бяха място за детски игри, конкурси и демонстрации на художествени техники. През 2010 г. Петър Змийчаров дари за художествения фонд на галерията шест екслибриса от авторите: Онник Каранфилян и Юлиян Йорданов, а през 2011 г. - авторската си творба "Богородица с трънлив венец".
Настоящата изложба е породена от уважението и почитта към паметта и творческата дейност на Доц. д-р Петър Змийчаров от екипа на галерията, близки и приятели.

ЗМИЙЧАРОВ, Петър Георгиев
(15.X.1961 г.- 29.12.2016 г. ,Пазарджик) – изкуствовед. Завършва НХГ „Цанко Лавренов” – Пловдив (1980) и изкуствознание в НХА „Николай Павлович” - С. (1991). Преподавател по история на изкуството в НАТФИЗ „”Кр. Сарафов” (1991 ), по „История и теория на знака” в СУ „Св. Кл. Охридски” и в ПУ „Паисий Хилендарски”. Доктор (1992), доц. (1995). Уредник в отдел „Съвременно българско изкуство” в НХГ – С. (1998-2002). От кр.
на 80-те г. публикува оперативна критика във всички периодични и специализирани издания. Пише театрална и кинокритика. Автор на:
„Изобразителният театър на Александър Морфов”, „Много лично” (в съавт. с проф. Георги Каприев), „Личен Ренесанс”, „Пейзаж с фигура”, „Художникът след графикатурата” и др. Сътрудничи на сп. „Изкуство” и „Проблеми на изкуството”, вестниците: „Култура”, „АБВ”, „Литературен вестник”, „Дума”, „Гласове”. Има публикация в Югославия – в. „Кръг”, в „Унгария”, и обзорна студия върху проблемите на бълг. сценография в Английската енциклопедия на театъра на издателство „Роутлидж”. Куратор на артистични проекти : „Нови имена - II” (СБХ „Шипка” 6), „Рисунка и малка пластика” (НХГ - НДК); „Краят на приказката”(НХ-НДК); „Ах, защо не се омъжих за Пища Хуфнагел?” (НХГ – Унгарски културен институт); Есенни изложби в частни галерии в страната. Чл. на творческия фонд на СБХ (1991) и съучредител на Българското Ex-libris общество. Почетен член на Норвежкия орден за заслуги (Е.А.Х.)
Из "Енциклопедия Пазарджик"
Тази страница е видяна: 1041

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 29 November 2017 - 12:07:48

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
114 графични творби ще покаже галерията в Пазарджик в рамките на Националната изложба на името на Георги Герасимов
Доц.Петър Змийчаров с юбилейна изложба в галерия "Доспевски"
Доц. д-р Петър Змийчаров: IN MEMORIAM
Доц.д-р Петър Змийчаров: Любимецът на орисниците
Георги К. Спасов
ПОЗНАВАХ ГИ: БЯХ СИГУРЕН, ЧЕ ЩЕ СЕ УДАВЯ - Петър ЗМИЙЧАРОВ
Доц. П. Змийчаров: Петър Бажлеков не се страхува да преминава през всички галактики, презрял страха от черните дупки
Леон Бабачев реди самостоятелна изложба
Изложба с творби на Г. Герасимов по време на Националната графична изложба на негово име в Пазарджик
Елеонора Хаджиниколова реди самостоятелна изложба в Пещера
Изложба с непоказвани картини на Злютю Бояджиев и старо тракийско злато - по време на Втория етнофестивал в СтрелчаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.3224 сек., 2.2577 от тях за заявки.