RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Марин Маринов открива изложба в Салона на пловдивските художници

Марин Маринов - ГРАФИЧНИ ИНСТАЛАЦИИНа 2 юли изявеният пазарджишки художник Марин Маринов ще открие самостоятелна изложба в Пловдив. Експозицията "Графични инсталации" ще може да се види от жителите и гостите на града под тепетата до 22 юли.
За Марин Маринов и за неговите "Графични инсталации" изкуствоведът Татяна Вучева казава:
"За произведенията на МАРИН МАРИНОВ с пълно основание важи мисълта на големия теоретик на изкуството Ернст Гомбрих, че творбите „могат да носят информация, която не може да бъде отключена по никакъв друг начин“. Разбира се, става дума не толкова за смисъл и съдържание, колкото за внушения от по-висш порядък – естетически, художествени...
Цикълът ГРАФИЧНИ ИНСТАЛАЦИИ говори с езика на модерния визуален образ – промислен, синкретичен, пределно лаконичен и избистрен, изведен до категоричността на формулата, на знака. При това с доминанта върху въпроса Какво, а не Как (водещ момент въобще в досегашното творчество на художника). Съвместявайки реминисценциите от принципите на инсталацията с възможностите на дигиталната технология, без да игнорира спецификата на рисунката – линия, ритмика на петната и силуетите (а понякога и цвета), художникът предизвиква въображението на зрителя към синтез и ново виждане за пространство, движение и форма в иначе традиционното по естеството му графично изображение. Абстрактните на пръв поглед, тектонични, балансирани образни композиции се опират, на вдъхновяващи смислови поанти: националната ни история и прабългарските артефакти, алфавитите отпреди кирилицата, космическите ритми, средновековните петроглифи, а също и на гениални примери в изкуството - Леонардо и Дюрер, Пикасо, Вазарели и др. В композициите намират място детайли от съвременната урбанистична или индустриална среда, образи-символи с историческо и сакрално внушение – в услуга на семантиката и същевременно органична част от образното цяло.
Наред с всичко дошло от различни по характер извори, безусловно отразяващи авторовото отношение, дават знак за себе си и субективните преживявания на художника, въплътени например в „Пресата“, „В памет на Коко Азарян“ и творби, вдъхновени от света на театъра, с който десетилетия наред Марин Маринов е тясно свързан.
Цикълът ГРАФИЧНИ ИНСТАЛАЦИИ, създаден през последите години се откроява с онази естетизирана емблематичност, цялостност и завършеност, която се постига с изясненост в замисъла, решителност по отношение пластичния подход и майсторство в изпълнението, присъщи на зрелите творци, готови да поемат риска на иновациите и предизвикателствата на модерността. "
Тази страница е видяна: 1456

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 26 June 2013 - 11:19:52

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Годишната изложба на пазарджишките художници се открива тази вечер
"Акварелни опуси" на Марин Маринов - юбилейна изложба в ХГ "Ст. Доспевски"
Галерия „Ст. Доспевски” показва плакатите на Марин Маринов
Четвъртото измерение в графичните инсталации на Марин Маринов
Художникът Марин Маринов е номинацията за Почетен гражданин на Пазарджик
Марин Маринов издаде Фестивален хронограф на Зимните музикални вечери
Почетният гражданин Марин Маринов посвети званието си на своя баща /видео/
На откриването на изложбата на Марин Маринов в Пловдив Гаро Ашикян ще участва с авторска музика
Проф. д-р Анди Палиева за фестивалния хронограф „Зимни музикални вечери“ на Марин Маринов
Марин Маринов показва "Графични инсталации" в музеяТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 4.3032 сек., 4.1911 от тях за заявки.