RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Падна забраната на РИОСВ гл. архитект на Брацигово да издава разрешителни за строеж в курорта "Атулука"

След като ВАС разпореди продължаване на съдопроизводствените действия, считайки, че прекратяването на делото срещу определение на директора на РИОСВ Пазарджик е неправилно, административният съд в Пазарджик отмени акт  на директора на екоинспекцията с, който се дава предписание да се преустанови издаването на разрешения за строеж и разпоредителни сделки за имоти в границата на летовище “Васил Петлешков”. За отговорници на предписанието са посочени главният архитект на общината и кметът Васил Гюлеметов.
При първото гледане на делото пазарджишкият АС е преценил, че кметът няма правен интерес, има просрочване на жалбата и е прекратил делото.  При повторното гледане , обаче местните магистрати са се съсредоточили върху


правомощията на директора на РИОСВ, игнорирайки спора за собствеността на летовище "Васил Петлешков, което към момента попада в границите на защитена територия "Атулука".
Съдът установява, че няма закон, който да позволява на директора на РИОСВ да забранява извършването на административна дейност и издаването на административни актове по разрешаване на строителството, което е в правомощията на главните архитекти.  
Действително Законът за защитените територии дава права  на директорите на регионалните органи на министерството на околната среда и водите да спират започнало разрешено или неразрешено строителство в защитени територии, което е в нарушение на утвърдените планове за управление, устройствени и технически планове и проекти или не са съгласувани по реда на закона, за всеки отделен случай, но същите не могат да нареждат преустановяването на издаване на разрешения за строеж.
На това основание АС Пазарджик отменя Акта  на Директора на РИОСВ гр.Пазарджик с който се потвърждава предписание, дадено от началник сектор при РИОСВ-Пазарджик, за забрана издаването на разрешителни за строеж в летовище "Васил Петлешков" от Община Брацигово.
Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.Тази страница е видяна: 2063

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 16 August 2011 - 19:17:07

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Ръст на издадените разрешителни за строеж
Бум на издадените разрешителни за строеж на нови жилища
Само 47 разрешителни за строеж през четвъртото тримесечие
Повече разрешителни за строеж през третото тримесечие на 2020
По-голям брой разрешителни за строеж на жилищни сгради в Пазарджик през първото тримесечие
Увеличение на издадените разрешителни за строеж на сгради с друго предназначение и намаляване при жилищните през третото тримесечие на 2019 г.
Велинградчани протестират пред РИОСВ в Пазарджик срещу добива на волфрам в района на курорта
8 от проверените 11 обекта през 2014 г. не спазват условията в издадените им от РИОСВ комплексни разрешителни
Архитект Христо Герасимов оглави ЕНП в Пазарджик
Осъдиха бившият главен архитект на Пещера, за 200 лв подкупТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6724 сек., 1.5708 от тях за заявки.