RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
В читалище "Виделина" ще бъде представен алманах по повод 150 години от създаването на културната институция

almanah_videlina.jpgОт 16 часа на 26 март в читалище "Виделина" в Пазарджик ще бъде представен алманаха "150 години Народно читалище "Виделина – 1862". Изданието е подготвено от експерти от Регионалния исторически музей със съдействието на техни колеги от Държавния архив, читалището, Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" и Художествена галерия "Станислав Доспевски" и реализирано със спомоществователството на Община Пазарджик.
Неговата основна идея е да се разкрие цялостната история и дейността на читалището – от създаването му до наши дни. Материалът е подреден хронологично по дати от 1862 година до 1 ноември  2012 г. Летописът фактически започва от 1861 година, когато сред родолюбивите граждани в Пазарджик възниква идея за създаване на читалище. За устройването му съдействат членовете на мезлиша (съвета) – Кара Никола Ангелов и Стефан Захариев. Първото сведение за възникналата идея е открито във вестник "Дунавски лебед" от 4 април 1864 година.
В изданието са намерили място и много документи и фотоси. Кръстник на читалището е Станислав Доспевски, а основната му задача е да събира пари за бедните ученици за закупуване на книжки, пособия и облекло. Средства се събират от занаятчийски еснафи, от волни дарения на членовете на настоятелството, от пътуващи поклонници по хановете.
В изданието са публикувани и афишите на театралните постановки, реализирането на проекта за читалищна сграда, прояви на читалищните състави. В отделни списъци са извадени читалищните настоятелства и Управителните съвети през годините, както и биографични данни за председателите на настоятелството. Последният запис е от 1 ноември 2012 година, когато с тържествено събрание-концерт беше отбелязана 150-та годишнина от създаването на читалището с участието на всички читалищни състави. За юбилея читалището беше наградено с почетен знак на Съюза на народните читалища. 


Тази страница е видяна: 1072

 Публикувано от: pamedia на Monday 25 March 2013 - 15:57:10

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Музеят издаде алманах за 150-та годишнина на Народно читалище "Виделина - 1862"
Инспекцията по труда гостува в Пещера по повод 110 години от създаването и
Фотоизложба "Младежки дом в кадър" - по повод 46 години от създаването му
Празничното шествие тръгва в 10:30 часа от читалище „Виделина”
Голямо парче от тавана в балетната зала на читалище „Виделина” се срина
Шествието за 24 май в Пазарджик започва от читалище „Виделина“ до паметника на Св. св. Кирил и Методий
„Предприемачи в действие“ - на срещи по общините в областта, за да бъде представен финансовият инструмент за микрокредитиране
Панагюрското читалище “Виделина-1865” е финансирано по проект “Музикално съкровище от Панагюрище”
Янаки Стоилов:Училището трябва да се разглежда освен като образователна институция и като институция, която играе все по-голяма възпитателна и социална роля
Проект за ограничаване на производствения травматизъм ще бъде представен в зала "Устрем"Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5365 сек., 1.4214 от тях за заявки.