RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Проект за ограничаване на производствения травматизъм ще бъде представен в зала "Устрем"

В Пазарджик на 02 февруари 2012 г. под мотото „Работете внимателно! Пазете живота и здравето си!” ще се реализира информационна среща с цел ограничаване на производствения травматизъм. Събитието се  организира от Министерство на здравеопазването, Община Пазарджик, РЗИ-Пазарджик и Медия Експерт Груп 2011.
Информационната среща е част от национална кампания, която ще се разгърне в 19 града на страната и ще има за цел да повиши информираността на целевите групи, относно ограничаване на производствения травматизъм.
В зала Устрем на Младежки дом – Пазарджик от 14,30 часа ще бъдат представени филми за ограничаване на производствения травматизъм в строителството, преработващата промишленост, дърводобива, ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация относно основните причини за производствения травматизъм, мерки за предотвратяването му в най-рисковите сектори на икономиката, както и как работещите да се предпазят от трудовите злополуки.
Партньори на кампанията са Община Пазарджик, Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда, Дирекция „Инспекция по труда-Пазарджик“, Регионална здравна инспекция-Пазарджик, Главна инспекция по труда, служби по трудова медицина, НПО на национално и регионално ниво, национални и регионални медии.
В последните години нивото на производствения травматизъм се счита за един от важните показатели за качеството на условията на труд и на дейностите за осигуряване на здраве и безопасност при работа на национално, регионално и фирмено ниво. Причините за производствения травматизъм са многобройни: технически (напр. отсъствие на ограждения на въртящи се и движещи се части, неизправност на машини и съоръжения), технологични (използване на опасна технология или на опасна работна практика); организационни (отсъствие на фирмена политика по здраве и безопасност при работа, неправилна организация на работата; липса на контрол и обучение по техническа безопасност; недостатъчен вътрефирмен контрол на рисковете; отсъствие или неправилна употреба на защитни средства и приспособления; извършване на работа от неупълномощени лица; липса на утвърдени и ясни инструкции за безопасна работа на работните места; непровеждане или формално провеждане на инструктаж и обучение по безопасност на труда; лошо поддържане на работното място).
През 2010 г. в България са станали 3025 трудови злополуки, от тях 94 са завършили със смърт, а 22 с инвалидност. 575 от злополуките са се случили по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място. 1134 от всички злополуки са с жени. Производственият травматизъм предизвиква човешки страдания, но и големи икономически загуби – общо загубените календарни дни през 2010 г. са 158 324.
Условията на труд в България значително се различават от тези в западните страни, членки на Европейския съюз по фактори, които водят до почти двойно по-високите нива на трудови злополуки у нас. Водещ отрасъл по броя на трудовите злополуки е строителството, следван от търговията на едро, производство на машини, здравеопазване, транспорт и др. Формалното отношение към дейностите по здраве и безопасност при работа показва, че те повече  се възприемат като ненужно задължение, наложено от закона, отколкото като действие с ключово значение както за успешната дейност на фирмата или организацията, така и за отделния човек и цялата нация.
Според проучване в страните от ЕС България заема второ място по общ брой трудови злополуки на работното място и общ брой трудови злополуки, предизвикали неработоспособност. Броят на злополуките е по-голям в малките и средните предприятия. 
Тази страница е видяна: 1232

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 01 February 2012 - 11:05:22

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Утре стартира кампания за ограничаване на транспортния травматизъм
В Ракитово ще обсъждат мерки за намаляване на производствения травматизъм
„Предприемачи в действие“ - на срещи по общините в областта, за да бъде представен финансовият инструмент за микрокредитиране
В Пещера беше представен проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“
Ново оборудване в РАИС по проект за повишаване на производствения потенциал
РАИС изпълнява проект за повишаване на производствения потенциал на компанията
"Малкият бог на земетръса" - роман от Петър Денчев, ще бъде представен в Младежки дом - Пазарджик на 15 май
В читалище "Виделина" ще бъде представен алманах по повод 150 години от създаването на културната институция
ПОКАНА за участие в публично събитие по проект „Повишаване на производствения потенциал на ММ Механикс ООД“
РАИС завърши предсрочно изпълнението на проект за повишаване на производствения потенциал на компаниятаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5348 сек., 1.4339 от тях за заявки.