RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Изложба за историята на съобщенията гостува в етнографския музей

plakat_depe6a.jpgНа 20 март 2013 г. от 17:00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей-Пазарджик ще бъде открита гостуващата изложба „Бързо, точно, срочно“ на Регионален етнографски музей-Пловдив.
Регионалният етнографски музей в Пловдив притежава най-богатата колекция в страната, представяща историята и развитието на съобщенията в България, благодарение на БТК – АД.
Изложбата проследява историята и развитието на съобщенията от древността, та до днес. Богато онагледена от илюстративен и текстови материал, където са засегнати най-важните години и факти за съобщенията по нашите земи от периода на Османската империя – с „татарската конна поща” и „мензилите” (станциите). Отбелязано е въвеждането на телеграфа у нас (1855 г.) и неговото хронологическо развитие.  Телеграфът е изобретен около 50 години преди телефона и дълго време е бил основно средство за далечно общуване. Морзов апарат е и най-ранният експонат в колекцията - от 1857 г. Във въстановката на пощенската станция от началото на ХХ век има лентов телеграф с монтиран бронзов свещник на него, използван при липсата на ток.

Освен това може да се разбере много за пощовата уредба от края на ХІХ век, за задължителното носене на оръжие при потегляне с пощата, за униформата на пощальона и откъде идва пощенския знак със завитата тръба и лъва в нея, извезан върху пощовите шапки. Могат да се видят автентични документи и формуляри, използвани в пощенската администрация. 
Любопитно е, че първият телефонен разговор е проведен в Пловдив от канцеларията на Алеко Богориди – губернатор на Източна Румелия до кабинетите на неговите подчинени. Пак от Пловдив по време на Първото индустриално изложение 1892 г. е проведен и първият междуградски разговор със София от кабина построена за целта в градската градина. 
В експозицията можете да видите уникални автентични експонати – едни от първите телефонни апарати,  появили се в България в края на ХІХ в., притежание на кметства или заможни домове. Уникални са големите външни телефони на фирмите „Берлинер”, „Уестърн Електрик”, или този на „Сименс и Халске” с две слушалки за конферентен разговор. Изключително атрактивен със своето указание за ползване е и един от първите монетни апарати с марка „Ериксон”.
Богата колекция марки, която представя образци от първите сантими (1879 г.) до 80-те години на ХХ век. В Пловдив е създадено първото филателно дружество в България, което предопределя възобновяването на традицията в тази насока днес.
За любителите и колекционерите на стари пощенски картички са отпечатани копия, които ще се продават в дните на изложбата. Всеки би могъл да отнесе със себе си стара пощенска картичка от началото на ХХ в. с любопитна информация отпред или на гърба на картичката.
Новост е последното табло с любопитни факти и вицове, съпътстващи пощенския живот. То е и като едно намигане, че освен сериозна, всяка история има и весела част.   


Тази страница е видяна: 1040

 Публикувано от: pamedia на Monday 18 March 2013 - 12:17:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Националният литературен музей гостува в Пазарджик с изложба за Яворов
Националният литературен музей гостува с изложба за творците участници във войните в началото на XX век
От понеделник – Великденска работилница в Етнографския музей
Часове по трудова рехабилитация към „Ателие 99” в Етнографския музей
Сурвакарската работилница отново отваря врати в Етнографския музей
Великденска работилница отваря врати следващата седмица в Етнографския музей
Децата от читалище „Пробуда“ гостуваха на Работилница за сурвачки в Етнографския музей
Известна майсторка от Велинград ще изписва с восък яйца в Етнографския музей
В Етнографския музей пазарджиклии могат да се научат да изписват великденски яйца с восък
Работилница за мартеници - в Етнографския музей в Пазарджик, с демонстрации за направата на мартенички от плъстена вълнаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.3284 сек., 1.2411 от тях за заявки.