RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Музеят вади непоказвани оригинали от архива по повод годишнината от Освобождението

Уредената в централната сграда на Регионалния исторически музей в Пазарджик  изложба „За свободата на Отечеството”, поставя началото на музейните изяви през 2013г. Тя е посветена на 135–годишнината от освобождението на Пазарджик от османско владичество и предлага  нетрадиционен поглед към едно от най-значимите събития в националната ни история: Руско–турската освободителна война (1877/1878г.)
За първи път от фондовете на музея, пред посетители, се представят цветни литографии и печатни репродукции, издадени в Москва в хода на самата война или непосредствено след нейния край. Репродукциите илюстрират момент от пребиваването на император Александър ІІ отвъд р. Дунав, документират образите на владетелите на европейските държави по време на войната, на генералите Гурко и Скобелев, представят върхови моменти от военните действия – защитата на вр. Шипка, боевете при Стара Загора и Плевен, предаването на Осман паша при Плевен, сражението при Одрин.

В самостоятелни витрини се представят оригинални експонати - фотографии, лични документи, възпоменателни отличия на опълченци от нашия край, съобщиха от музея.

За първи път пред публика  се представят в оригинал и първите документи на освободения град Пазарджик – протоколи от първите избори за градска управа (21–22 януари 1878г.), ръкопис на молба от жителите на Пазарджик, отправена до княз Николай Николаевич, да им бъде изпратен управител на града (14 януари 1878г.), ръкопис на словото на първия кмет на Пазарджик – Иван Чунчев, по повод подписването на Санстефанския мирен договор и др.

Атмосферата на първите свободни дни  в Пазарджик, съхранена в паметта на пазарджичани, е представена с ръкописи на учителя Михаил Кръстев и на Димитър Горчев.

Акцент  в изложбата е дърворезбеното пано „Опълченците на Шипка”, дар на музея от автора Апостол Сотиров (1980г.).

Изложбата ще бъде открита официално на 14 януари –  Денят на освобождението на Пазарджик, от 17:30 ч. , в централната сграда на музея.

Освен 135 години от Руско-турската освободителна война от 1878г., през тази година се навършват също 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 105 години от Обявяване Независимостта на България. За историческите годишнини колективът на Регионален исторически музей – Пазарджик подготвя програма, която включва поредица от тематични изложби: „За свободата на Отечеството”; общоградско тържество, посветено на Илинденско-Преображенското въстание, с участието и на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”, Младежки дом и други културни институти от Пазарджик; популяризиране на историческите събития с брошури, посветени на годишнините.


Тази страница е видяна: 1156

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 08 January 2013 - 17:45:40

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От Архива за освобождението на Пазарджик
Музеят вади архивни материали за 25 години от промените
Стрелча отбеляза 137- годишнината от Освобождението си
ГЕРБ - Пазарджик честити годишнината от Освобождението на града
Ритуална клада горя в Белово за годишнината от Освобождението
ГЕРБ - Пещера се включи в честването на годишнината от Освобождението на града
ГЕРБ-Пазарджик се включи в честването на годишнината от Освобождението на града
Музеят ще представи документалния сборник „Освобождението на Пазарджик (1877-1878). Документи, спомени и проучвания”
По повод 55 годишнината от организирания художествен живот
Тържество в Пазарджик по повод 240-годишнината на СтаврополТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.5959 сек., 2.4593 от тях за заявки.